Lijstje

5x hier haal je de lekkerste hapjes af met je boot

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Deze week: afhalen met je bootje.

Het Parool
San Marco. Beeld Carly Wollaert
San Marco.Beeld Carly Wollaert

Pont 13

Voorbij REM-eiland ligt Pont 13. Dit restaurant op een voormalige veerpont heeft een steiger voor de deur, waar genoeg plek is voor de toevallige passant. Wie liever vaart dan aan de wal ligt, kan bij Pont 13 zelfs eten afhalen en meenemen aan boord. Dat ontstijgt een ­zomerse hap: je bestelt hier à-la-carte-to go. De heekfilet bijvoorbeeld. Of de kalfsribeye. De bediening belooft dat je hierom niet raar wordt aangekeken.

Haparandadam 50, pont13.nl

San Marco

Rozig van de zomerzon ergens aanmeren voor een luxe avondmaal is natuurlijk decadent, maar er is zelfs een plek waarvoor je niet eens je bootje hoeft te verlaten. Dat is de iconische afhaalpizzeria San Marco, met het bekende raam aan de waterkant. Na een belletje kun je daar even vaart minderen en word je zo, húps, uit het raam een stapel knapperige pizzaatjes aangereikt. Een drijf-by noemen ze dat geroutineerd bij pizzeria San Marco.

Amstelkade 148A, pizzeria-san-marco.nl

Carbòn Xpress

Zit je op een boot met hongerige carnivoren, die bij elke kwakende eend likkebaardend hun snijtanden ontbloten en vervolgens naar hun rommelende buikjes grijpen? Zet dan koers naar Café Carbòn Xpress. Daar worden steaks, burgers en spareribs boven felle vlammen dichtgeschroeid. Als je van tevoren even belt, mag je aanmeren en even zwaaien. Dan wordt het overdadige vleespalet zo aangegeven door een aangesnelde ­medecarnivoor.

Mauritskade 100A, cafecarbon.nl

Braai

Zin in nog meer vlees? Dat haal je af bij de barbecue­kiosk van Braai, bij het Vondelpark. Op warme zomerdagen hangt hier een rokerige walm van Zuid-Afrikaanse braai in de lucht. Dat komt van de stapels (racks) spareribs en gerookte piepkuikens. Als zomers snackje kun je ook biltong bestellen. Let op: er is geen officiële aanlegplek, dus voorzichtig met enteren als je eenmaal je barbecuemaal hebt gekregen. Ook goed om te ­weten: Braai mag geen alcohol serveren, dus koud bier voor bij je ribbetjes moet je zelf even regelen.

Schinkelhavenkade 1, braaiamsterdam.nl

I-Grec

Wie op IJburg aan wal gaat bij I-Grec, waant zich even in Griekenland. Oké, IJburg-West is nou niet bepaald een zonovergoten idylle vol wuivende cypressen, maar de geur van souvlaki en calamares compenseert een hoop. I-Grec serveert op het zonterras alle Griekse evergreens, zoals tzatziki, moussaka en gyros met huisgebakken pitabroodjes. Je kunt er blijven zitten, maar ook allerlei gerechtjes (zoals courgettekoekjes met feta en munt) afhalen om je mediterrane avond varend voort te zetten.

Jean Desmetstraat 121, restaurantigrec.nl

Meer over