Lijstje

5x hier eet je de lekkerste Pho

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Deze week: Vietnamese Pho.

Redactie
Pho Beeld -
PhoBeeld -

O Mai wat is deze pho lekker

Net zoals de lekkere koekjes van je oma, wordt de runder pho bij Ô Mai (€13,50) bereid aan de hand van een oud familierecept. De familie van eigenaresse Luan Nguyen komt uit het zuiden van Vietnam, waar een zoetere pho wordt geserveerd. Een deel van de grote ­familie woont nog in Vietnam. Hierdoor worden alle ontwikkelingen rondom pho op de voet gevolgd door Nguyen, en dus ook meegenomen in de pho die je krijgt bij Ô Mai.

O Mai, Utrechtsestraat 12, www.omai.nl

Spelen met je eten

Bo Nam zit verstopt tussen de toeristische kroegen en eetgelegenheden bij het Leidseplein maar hun pho wordt daar niet minder om. De bouillon van hun runder pho wordt met zorg bereid. Maar waar Bo Nam in uitblinkt is hun Pho XL (€23,50). Deze pho voor echte liefhebbers en/of grote eters wordt geserveerd met 650 gram aan shortrib. Waar bij traditionele pho het vlees rauw en dungesneden boven op de soep ligt, krijg je hier het stuk vlees ernaast. Je mag dus zelf het vlees snijden en toevoegen. Niet alleen leuk om te doen maar ook erg lekker.

Bo-Nam, Lange Leidsedwarsstraat 57, www.bo-nam.nl

A pho a day, keeps the doctor away

In de hoofdstad van Vietnam, die ver in het noorden ligt, kan het in de winter vriezen. Daarom is de typische noordelijke pho van Hanoi Old Quarter (€13,50) gevuld met Frans geïnspireerde runderstoof. De stoof wordt twee uur lang gegaard in onder andere rode wijn, ui en wortels. Naast de klassieke noedels en kruiden wordt de soep gevuld met de stoof (inclusief worteltjes). De bouillon is hier ook anders. Hij is veel zouter van smaak en hoort gegeten te worden zonder sausje erbij. Deze stevige pho heeft daarnaast nog een bijzondere eigenschap, de hete en zoute soep kan je namelijk van je verkoudheid af helpen. Geen uitstapje naar de apotheek volgende keer, maar naar Hanoi Old Quarter.

Hanoi Old Quarter, Nieuwezijds Voorburgwal 306, www.hanoioq.com

Oud recept, nieuw jasje

HappyHappyJoyJoy staat bekend om de mengelmoes aan Aziatische gerechten die je er kunt bestellen. Niet alleen is het eten bedoeld om te delen, maar je kunt telkens een nieuwe combinatie van smaken creëren. Dit wordt ook gedaan met de pho (€9,75). Hij bevat alleen natuurlijke producten, heeft als basis een Franse bouillon, en als vulling de bekende rijstnoedels. Niet heel gek dus. Maar de toppings maken dit gerecht eigen. De moeilijk te krijgen Vietnamese koriander geeft een pittige en kruidige smaak. De soep wordt ook geserveerd met hoisin in plaats van de standaard bonensaus. Een nieuwe wending op een eeuwenoud recept.

HappyHappyJoyJoy, Oostelijke Handelskade 4, www.happyhappyjoyjoy.asia

Vegan Vietnamees

Uit eten gaan als vegan wordt met de dag makkelijker in Amsterdam, zo ook bij Pho 91. Zij koken hier namelijk Pho Chay (€14), een veganistische pho. In plaats van een bouillon op basis van botten, gebruiken ze shiitake en specerijen als gember en anijs. Als vulling worden de dunne lappen vlees vervangen door zachte tofu en zoete peultjes. Je kunt de soep bovendien personaliseren met onder andere rode ui en Thaise basilicum.

Pho91, Albert Cuypstraat 91 H, www.pho91.nl

Meer over