Lijstje

5x de beste adresjes voor gerechten uit Tel Aviv

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Deze week: 5x Tel Aviv.

Het Parool
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Hebreeuwse muziek

Wil je de sfeer van de marktjes uit Tel Aviv proeven? Ga dan naar Ben Cohen, waar je kunt genieten van Hebreeuwse muziek. Proef het streetfood en kies voor de Ben Cohen Shawarma (€13,50), sinds 1978 een waar Amsterdams begrip, of ga voor de traditionele Shak­shuka (€12,50), die je kunt aanvullen met fetakaas of spicy beef. Afhalen kan altijd, maar wil je aan een tafeltje zitten, reserveer dan via de website.

Ben Cohen, Rozengracht 239

Popcorn

Neni staat voor de Oost-Mediterrane keuken met wortels in Israël, Roemenië en Spanje. Trakteer jezelf op een van de specialiteiten zoals de Popcorn Falafel (€6,50) of de Neni hummus (€7,50), dineer met het Balaganmenu inclusief mezze-achtige kleinere gerechten met een accent op plantaardig voedsel, gevolgd door grotere borden met de typische Nenicultuur (€40) of kies voor een zondagse brunch (€32,50) met een Lemonman cocktail, een mezze, een main dish en een dessert. Reserveren tot vier personen op de website.

Neni, Stadionplein 8

Pitabootjes

Bij Mana Mana, een Israëlisch restaurant in De Pijp, maken ze zes soorten ‘Pita Bootjes’, gevulde halve pitabroodjes, die je tussen 10.00 en 17.00 uur kunt afhalen. Ga bijvoorbeeld voor de Sabich (€5), een streetfoodtrend uit Tel Aviv gebaseerd op het traditionele zaterdagse ontbijt van Joodse immigranten uit Irak, met aubergine, ei en tahini. Na 17.00 uur kun je dinergerechten bestellen, zoals Smoked Aubergine (€13,50), Shak­shuka (€12,50) of Baba Ganoush (€8,50). Momenteel is Mana Mana alleen open voor afhalen en bezorgen.

Mana Mana, Eerste Jan Steenstraat 85

Mezze menu

De hummus bistro d&a is opgezet door twee Israëlische vrouwen. Eet hier hummus zoals je dat doet bij eetcafés in Tel Aviv met de traditionele bereiding: geserveerd met pitabrood, salade en augurken. Er is keuze tussen toppings zoals bloemkool (€10,50) of kippendijen (€11,50). Last van keuzestress? Ga dan voor het mezzemenu vanaf twee personen: ‘A little bit of this and a little bit of that’, met gerechtjes zoals geroosterde aubergine, falafel, siniya en salade (€19,50 p.p). De locatie aan de Oostenburgergracht is open voor diner, reserveren is verplicht.

d&a Oostenburgergracht 185 en Westerstraat 136

Vis Shoarma

Streetfood uit Tel Aviv vind je bij Bardak. Kies uit kleine gerechtjes als gefrituurde bloemkool (€9) of een frisse quinoasalade (€7,50) of ga voor een hoofdgerecht als de Fish Shawarma van zalm en kabeljauw geserveerd op hummus. Daarnaast staat Bardak bekend om zijn veganistische gerechten zoals de Mushroom Shawarma met hummus, peterselie en pittige knoflooksaus (€14,50) of de Vegan Arais met vegan kebab van aubergine, courgette, ui en walnoot (€12). Bestellen en afhalen kan altijd, een tafeltje reserveer je via de website.

Bardak, Ferdinand Bolstraat 12

Meer over