Lijstje

5 goede adresjes in Amsterdam voor shakshuka

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens.

Het Parool
null Beeld

Nooit te vroeg

Bij Hummus Bistro D&A kan je van af elf uur ’s ochtends al genieten van een bord shakshuka (€10,50). Maar pas op, de gestoofde tomaten en paprika worden hier op smaak gebracht met sambal. Waar die sambal precies van ­gemaakt is, is geheim, maar hij geeft deze shakshuka een goede oppepper. Is het traditionele ­recept je te saai? Dan kun je voor de special gaan, met spinazie en feta erdoor (€12,50). Alle shakshuka wordt geserveerd met sla, pita en augurken.

Oostenburgergracht 185, dna-hummusbistro.com

Op z’n Italiaans

Kaas en shakshuka: Israëliërs vinden het over het algemeen geen goede combinatie, maar bij Mana Mana vinden ze het prima. Hun shakshuka (€14) wordt besprenkeld met Parmezaan, op z’n Italiaans. Daarvoor wordt de shakshuka eerst vier tot zes uur lang gekookt. De verse tomaten en paprika worden op smaak gebracht met drie verschillende paprika­poeders. Hierdoor krijgt deze shakshuka een diepe en rokerige smaak. Mensen die al beginnen te zweten bij het idee van pittig eten zijn hier aan het juiste adres; er worden geen pepers of ander pittigs toegevoegd. Dit flinke ­gerecht staat overigens alleen op de avondkaart en kan makkelijk gedeeld worden.

Eerste Jan Steenstraat 85hs

Familiefeest

Bij Neni wordt de shakshuka op authentiek Israëlische wijze gemaakt. Geen kaas, veel kruiden (voor een beetje pit), sappige tomaten en vooral veel aandacht voor de bereiding. Dit staat allemaal omschreven in het oude familierecept van de Molchos dat bij alle Neni-vestigingen in Europa wordt gebruikt. Het gerecht wordt geserveerd tijdens de weekendbrunch, samen met een voorgerecht en een drankje (€29). In plaats van pita komt er vers­gebakken zuurdesembrood bij, waarmee je goed kan dippen. Krijg je er geen genoeg van? Het recept staat in het kookboek van Neni, dus iedereen kan het namaken.

Stadionplein 8, neni-amsterdam.nl

Nu ook voor veganisten

Dat shakshuka rijk is aan groente, is algemeen bekend, maar bij Yerbabar doen ze er nog een schepje bovenop. Dit bijna geheel op groenten gebaseerde restaurant voegt namelijk ook nog spinazie en aubergine toe aan hun tomatenmengsel (€13,50). Daarnaast wil Yerbabar af van het gepocheerde ei dat in elke shakshuka te vinden is: binnenkort kun je het hier vervangen door tofu. Om de shakshuka af te maken, wordt hij besprenkeld met een chilihangop op basis van sojayoghurt.

Ruysdaelstraat 48, yerbabar.com

Keuze genoeg

Bij De Plantage kun je genieten van drie verschillende shakshuka’s. De basis voor alle gerechten is het klassieke paprika-tomatensausje met een vleugje kaneel. Geen honger? Dan kun je het best kiezen voor de shak-shuka met Griekse yoghurt (€7,25). Heb je net gesport en behoefte aan ­proteïnen, ga dan voor de versie met pittige Turkse worst (€9,75) of kies voor de populaire ­feta-spinaziecombi (€9,50).

Plantage Kerklaan 36, caferestaurantdeplantage.nl

Meer over