PlusLifestyle

4x een sportieve jas

Het Parool
Varisty jacket Daily Paper. Beeld
Varisty jacket Daily Paper.

Laat je zien

Het varsity jacket is een sportieve jas die zijn oorsprong vindt op de Amerikaanse Harvarduniversiteit. Daar prikte het honkbalteam in 1865 een grote H op zijn wollen trui om andere teams te laten zien waar de spelers vandaan kwamen. Ook het Amsterdamse Daily Paper laat in zijn versie zien waar zijn roots liggen, met een wereldbol achterop waarop Afrika de show steelt.
Prijs: €349,95, www.dailypaperclothing.com

Varsity jacket Gant. Beeld
Varsity jacket Gant.

Wol met leer

De wollen trui met letter werd in vestvorm mode, waarin de letter verschoof. Bijna vijftig jaar later, in 1930, kreeg de jas de vorm zoals we hem tegenwoordig kennen. Een wollen jas met leren mouwen en een letter van chenille. Gant maakt al jaren kleding geïnspireerd op het Amerikaanse universiteitsleven met dit jaar drie moderne interpretaties van het varsity jacket.
Prijs: €800, nl.gant.com

Varsity jacket Lacoste. Beeld
Varsity jacket Lacoste.

Net even anders

Het varsity jacket en een baseball jacket zijn officieel niet hetzelfde jack. Die voor honkbal werd gebruikt tijdens het sporten, het universiteitsjack was bedoeld voor formele gelegenheden, wanneer de school ergens op bezoek was. Lacoste zocht voor de najaarscollectie inspiratie in de Franse architectuur van het 15de arrondissement en klassieke sporten.
Prijs: €450, www.lacoste.com

Jas van iets frans. Beeld -
Jas van iets frans.Beeld -

Oud in nieuw

Iets frans... is geen Nederlands merk. De Britse designers achter het label zochten een grappige naam geïnspireerd op het serieuze thema van de Franse film La Haine, over het harde leven in de buitenwijken van Parijs. Hun kleding is een mengelmoes van sportkleding, streetwear en modeklassiekers, die ze zelf omschrijven als ‘iets ouds in een nieuw jasje’.
Prijs: €109,95, iets frans... via www.zalando.com

Meer over