Aldus

24 uur wandelen om geld op te halen voor Lesbos

Om geld in te zamelen voor een sportcentrum op Lesbos, wandelt Adriaan Kolff (34) 24 uur: overdag door het Vondelpark, daarna op de loopband.

Noor Lagendijk
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

U laat zich niet tegenhouden door de avondklok.

“We moeten ons continu aanpassen, zodat alles veilig gebeurt. Drie vrienden en ik beginnen vandaag om 17 uur met onze 24 uurswandeling door het Vondelpark. Tijdens de avondklok gaan we verder op loopbanden van Vondelgym. Als het dan weer mag, gaan we terug het park in.”

Hoe bereidt u zich voor?

“Een goede fysiotherapeut heeft een trainingsschema voor ons opgezet. Voor het mentale aspect hebben we tips gekregen van Gijs Groeneveld. Hij liep de Marathon des Sables, door de woestijn. Tips als: focus op de tussenstapjes en prik vaste momenten om te klagen.”

Mogen anderen meelopen?

“Met een minimale donatie van 50 euro kun je je per duo inschrijven. Je loopt dan met z’n tweeën en krijgt een starttijd; je checkt in bij een startpunt. De één gaat zes uur lopen, de ander twaalf. Het doel was 10.000 euro binnen te halen, maar dat is al 17.500 euro geworden.”

Van het geld wordt een sportcentrum gebouwd. Is er niet meer behoefte aan onderdak?

“Organisatie Klabu bouwt sportcontainers in vluchtelingenkampen. Het is zoals de oprichter zegt: er is een tekort aan alles; water, eten en onderdak. Tegelijkertijd vervelen de vluchtelingen zich enorm, en sport verbindt. Er zitten allerlei mensen –Afghanen, Irakezen en Syriërs – die niet met elkaar kunnen communiceren. Voor sporten hoef je niet dezelfde taal te spreken.”

Gaat u ooit nog naar Lesbos?

“Ik zou de sportcontainers daar wel willen zien. Mezelf kennende zal ik dan naar Griekenland fietsen, haha.”

Meer over