Weekendtips

10 x de beste tips voor het weekend in Amsterdam

Nog geen plannen dit weekend? Het Parool tipt alvast tien evenementen. Bezoek Open Monumentendag of shop het perfecte jurkje.

Jip Leferink en Sietske Kleijwegt
null Beeld Julia Petrenko
Beeld Julia Petrenko

Brandhaarden

Fototentoonstelling

Het aantal bosbranden neemt wereldwijd elk jaar toe. De branden hebben catastrofale gevolgen voor de aarde, mede omdat duizenden plant- en diersoorten erdoor uitsterven. Om aandacht te vragen voor dit probleem exposeert Greenpeace tien fotopalen met foto’s van de brandhaarden in het Braziliaanse Amazonegebied, Australië, Indonesië en Rusland en de verhalen achter de bosbranden.
t/m 21 september, gratis, NDSM-plein

Grieks, Arabisch en Turks

Muziekvoorstelling

In het muziekproject Atlantis in Mare Nostrum maak je kennis met muziek van verschillende culturen rondom de Middellandse Zee: Grieks, Arabisch en Turks. Verschillende artiesten uit deze landen zoeken overeenkomsten tussen hun culturen door middel van muziek. Ook wordt er onderzocht hoe deze muziek eruit zal gaan zien als de globalisering toeneemt en culturen steeds meer met elkaar verweven raken.
Zondag, 16.00 uur, €14,50, Paradiso

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Het perfecte jurkje

Sample sale

LaDress staat bekend om zijn elegante jurkjes met perfecte pasvorm. Dit weekend kun je bij de sample sale van het merk terecht voor kleding van afgelopen seizoenen voor een kleine prijs. Ook worden er zonnebrillen van Nana Woody & John en verzorgingsproducten van Marie-Stella-Maris verkocht. Er wordt gewerkt met shifts van honderd mensen, waar je je vooraf online voor kunt registreren.
Donderdag en vrijdag 10.00-19.00 uur, zaterdag 10.00-17.00 uur, toegang is ­gratis, Generaal Vetterstraat 78B

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

De Perzische panter

Filmvertoning

Sidik speurt de bergen van Koerdistan af naar sporen van de Perzische panter. De panter is na jaren van oorlog uit het gebied verdwenen. Als hij terugkeert, zal het natuurgebied beschermd worden en zal Sidiks geboortegrond eindelijk veilig zijn. Zaterdag wordt Sidik en de panter, prijswinnaar van de Beste Nederlandse Documentaire tijdens Idfa 2019, vertoond in De Balie. Na afloop zal er een gesprek zijn met de regisseur, Reber Dosky.
Zaterdag, 20.00 uur, €11,50, De Balie

De Leeuw en Kleinsma

Theatervoorstelling

Paul de Leeuw en Simone Kleinsma zouden dit theaterseizoen samen te zien zijn geweest in de nieuwe vertolking van Hello, Dolly!, maar als gevolg van de coronacrisis werd de productie afgeblazen. Vanwege de omvang van de oorspronkelijke productie was het onmogelijk uit de kosten te komen, daarom verzorgen De Leeuw en Kleinsma nu een intieme show. Het wordt een muzikale avond met onder andere een vernieuwde versie van hun in 2007 uitgebrachte nummer Zonder jou.
Donderdag, 20.00 uur, vrijdag, 19.00 en 21.00 uur, vanaf €27,50, DeLaMar

Sound and Fury

Kunstexpositie

Jacob Dwyer, Sophie Serber, Richard John Jones, Smari Robertsson en Nora Turato; vijf jonge veelbelovende namen die bij Stichting Nieuw Dakota hun werk presenteren. In de tentoonstelling, Sound and Fury komt beeld tegenover geluid te staan, want dat is een spanning die de kunstenaars in het dagelijks leven steeds opvallender vinden. De expositie is samengesteld met werken uit de collectie van kunstverzamelaar Frits Bergsma.
Zondag, 12.00-18.00 uur, toegang is ­gratis, NDSM-werf

null Beeld Joyce Goverde
Beeld Joyce Goverde

Treinreis vol muziek

Kinderfestival

Met artiesten als Gerson Main, Samba Salad en Spinvis & Saar van Camp is de line-up van het KinderMuziekFestival 2020 zeer divers. In een treinreis door de Tolhuistuin rijd je langs allerlei acts. Het festival is geschikt voor de allerkleinste fans, maar is ook voor hun ouders een avontuur. De optredens duren twintig minuten, waarna het treintje doorgaat naar de volgende show. Aan het eind van de reis is er tijd om gezellig appelsap te drinken en een kunstwerk in elkaar te knutselen. Tickets worden verkocht per tijdslot en dit heeft invloed op de volgorde waarin je de artiesten bezoekt.
Zaterdag en zondag 10.15-19.00 uur, vanaf €11,61, Tolhuistuin

null Beeld Niels de Vries
Beeld Niels de Vries

Modulaire synthesizer

Concert

Kubus is vooral bekend van zijn werk als producer voor onder andere de Nederlandse rapformatie Opgezwolle. Zijn solo’s tijdens hun shows bleven de organisatoren van Ongepland Zomerfestival lang bij. De hiphopproducer maakt in zijn show muziek met een modulaire synthesizer wat zorgt voor lekkere elektronische nummers. Je kunt een tafel reserveren voor een klein gezelschap of in je eentje in een strandstoel van de avond genieten.
Zaterdag, 19.00-00.00 uur, vanaf €19,50, Het Sieraad

null Beeld Luuk Kramer
Beeld Luuk Kramer

Krijtkunst

Openbare expositie

Stap van de pont op de NDSM-werf en aanschouw het krijtkunstwerk van de Nieuw-Zeelandse kunstenares Ilke Gers: Desire Lines. De witte, lange lijnen zijn gemaakt op basis van gedragingen en handelingen op de NDSM-werf. In Gers’ kunst spelen beweging, gedrag, sociale en ruimtelijke condities een rol. Het kunstwerk is te zien totdat de regen het heeft weggevaagd.
Einddatum onbekend, gratis, NDSM-werf

null Beeld Thomas Schlijper
Beeld Thomas Schlijper

Goed geschoold

Open Monumentendag

Elk jaar opent Stadsherstel de deuren van een aantal monumenten in de stad. Ook dit jaar is er een breed aanbod. Onder andere De Hollandsche Manege, Museum ’t Kromhout en de Schellingwouderkerk doen mee. Het thema van dit jaar is Goed geschoold en de gebouwen zullen hiermee verband houden. Om door een (kinder)gids begeleid te worden, moet je van tevoren reserveren.
Zaterdag en zondag, diverse locaties, 10.00-17.00 uur, gratis

Meer over