Weekendtips

10 x de beste tips voor dit weekend in Amsterdam

Nog geen plannen dit weekend? Het Parool tipt alvast tien evenementen. Bezoek een plantenfestival of kijk een film boven op een oude pont.

Sietske Kleijwegt en Jip Leferink
Kunst en antiek zien en kopen tijdens de Amsterdam Art & Antiques Week. Beeld George Hendrik Breitner
Kunst en antiek zien en kopen tijdens de Amsterdam Art & Antiques Week.Beeld George Hendrik Breitner

Art & Antiques Week

Tijdens de Amsterdam Art & Antiques Week is dit weekend een grote hoeveelheid kunst en antiek te zien en te koop. Meer dan veertig antiquairs, galeries en kunsthandelaren verzamelen zich in het Spiegelkwartier voor een coronaproof kunstbeurs. Naast exposities in bestaande galeries zullen er ook stukken tentoongesteld worden op pop-uplocaties in en rond het Spiegelkwartier. Zo stellen enkele particulieren hun pand beschikbaar en zal Museum van Loon zijn koetshuis voor antiekliefhebbers openen.

Vrijdag t/m zondag, 11.00-21.00 uur, ­gratis, Spiegelkwartier

Culinaire Caribische reis

Dit weekend neemt Mediamatic je mee op culinaire reis naar het Caribisch gebied. Het diner is onderdeel van de Neo Futuristic Dinnerseries, waar artiesten en chefs worden uitgenodigd om hun visie op het eten van de toekomst te presenteren. Tijdens deze avond wordt gekeken naar de invloed die het koloniale verleden en de globale handel hebben gehad op de Caribische keuken. Elke gang uit het diner komt voort uit een specifieke periode van de handelsgeschiedenis. De tickets voor het diner zijn exclusief drank.

t/m maandag, €110 voor 2 personen, Mediamatic

Fotografen Fouad Lakbir en William Lounsbury gingen op zoek naar de ervaringen van hun buren in Bos en Lommer. Beeld William Lounsbury
Fotografen Fouad Lakbir en William Lounsbury gingen op zoek naar de ervaringen van hun buren in Bos en Lommer.Beeld William Lounsbury

Verhalen van BoLo

Fouad Lakbir, geboren en getogen in Bos en Lommer, en William Lounsbury, die opgroeide in de VS en pas sinds een tijdje in de multiculturele wijk woont, zijn beiden fotograaf. Ze beleefden hun wijk, waar hipster koffietentjes naast traditionele Turkse bakkers staan, op een compleet andere manier en gingen daarom op zoek naar de ervaringen van hun buren. Die voegde het duo samen in een expositie van foto’s en verhalen die nu te zien is in Podium Mozaïek.

t/m 25/10, 10.00-23.00 uur, gratis, Podium Mozaïek

Plantenparadijs

Speciaal voor iedereen met groene vingers organiseert Plantsome een festival met in de hoofdrol planten. Drie dagen lang kun je er planten kopen, een bezoek brengen aan de plantendokter – die je vertelt wat je arme plant mankeert – en elke avond is er vanaf negen uur een borrel. Daarnaast zijn er wisselende dagprogramma’s. Op vrijdag maakt kunstenaar Hans Schuttenbeld live een schilderij en op zondag verzorgt The Love at First Tribe een yoga­sessie tussen het groen. Ook kun je speeddaten, waarbij je wordt gematcht met een plant die perfect bij je past.

Vrijdag en zaterdag, 09.00-00.00 uur, zondag, 11.00-20.00 uur, gratis, ­Zuiveringshal West

Dit weekend kun je in Noord op expeditie met Menno Schilthuizen. Beeld
Dit weekend kun je in Noord op expeditie met Menno Schilthuizen.

Stadsnatuur

Je zou het haast vergeten, maar Amsterdam is een heus natuurgebied. Tussen de stoeptegels in de stad groeit van alles. Dit weekend kun je in Noord op expeditie met Menno Schilthuizen, die vorig jaar een nieuwe diersoort, een sluipwesp van twee millimeter, ontdekte in het Vondelpark. Tijdens de expeditie ga je op zoek naar de allerkleinste stadsnatuur van Amsterdam, om misschien wel nog een nieuwe diersoort te ontdekken. De expeditie is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Zaterdag, €10, Tolhuistuin

Andrew Moskos treedt dit weekend in Boom Chicago op met zijn nieuwe show Sitcom. Beeld
Andrew Moskos treedt dit weekend in Boom Chicago op met zijn nieuwe show Sitcom.

Televisie in de jaren 90

Boom Chicago viert dit weekend de hoogtijdagen van de jaren ‘90, die welbekende sitcoms als Friends en The Fresh Prince of Bel-Air opleverden. Tv-series werden toen gemaakt volgens een vaste formule: een groep vrienden komt samen in zeer onwaarschijnlijke, vaak gênante situaties terecht. Elk voorval wordt opgelost in een half uur zendtijd. In Sitcom wordt deze formule op hilarische wijze onder de loep genomen.

Donderdag t/m zondag, €14,50, Boom Chicago

Dieter en Eric van der Wester met een intieme voorstelling met akoestische nummers in Casa Munganga. Beeld
Dieter en Eric van der Wester met een intieme voorstelling met akoestische nummers in Casa Munganga.

Akoestische Americana

Na twee soloplaten en zijn alom geprezen album Me and You komt Dieter van der Westen met een akoestisch duoalbum. Afgelopen jaar ging hij op tour met de Dieter van der Westen band. Met broer Eric op de contrabas gaat hij nu de theaters in. Het wordt een intieme voorstelling met akoestische nummers. Met invloeden van Bruce Springsteen en Neil Young belooft het een avond vol groovy Americana en rustige folk te worden.

Vrijdag, 19.30 uur, €15,00, Casa Munganga

Een bijzondere filmervaring op een oude autopont op het IJ. Beeld
Een bijzondere filmervaring op een oude autopont op het IJ.

Bios op de pont

Pluk de Nacht en Filmtheater De Uitkijk hebben de handen ineengeslagen om films te vertonen op een uitzonderlijke locatie. Dit jaar is dat boven op een oude autopont op het IJ. Vrijdag is The Assistant er te zien, zaterdag Appropriate Behaviour en zondag The Trouble with Being Born. Het belooft een bijzondere filmervaring te worden. Neem wel een paraplu mee.

t/m zondag, €11,50, Westerdoksdijk 40

Galerie ElliotHalls en fotograaf Matthew Murray organiseren een digitale expositie met als thema Non-Conformist. Beeld Gered Mankowitz
Galerie ElliotHalls en fotograaf Matthew Murray organiseren een digitale expositie met als thema Non-Conformist.Beeld Gered Mankowitz

Non-Conformist

Galerie ElliotHalls en fotograaf Matthew Murray organiseren een digitale expositie met als thema Non-Conformist. Murray stelde een gevarieerde selectie samen met werk uiteenloopt van de wereldberoemde rock-’n-roll­fotograaf Gered Mankowitz tot de net afgestudeerde straatfotograaf Ellie Ramsden. Murrays criterium: de fotografen mogen zich niet conformeren aan maatschappelijke regels.

Vrijdag t/m zondag, gratis, online

Meer over