Weekendtips

10 x de beste tips voor dit weekend in Amsterdam

Nog geen plannen dit weekend? Het Parool tipt alvast tien evenementen. Loop langs de foto-expo over het Oostelijk Havengebied of ervaar hoe Rembrandt zijn verf maakte.

Anna Livia de Kort en Bjarn van den Berg
Coco kan het! (kindervoorstelling).  Beeld Jogchem Jalink / Loes Riphagen
Coco kan het! (kindervoorstelling).Beeld Jogchem Jalink / Loes Riphagen

Coco kan het!

Babyvogel Coco moet voor het eerst vliegen, maar durft niet; wat als ze valt? Poppenspeler Jogchem Jalink, bekend van Sesamstraat, wekt Coco tot leven. Hij maakte de show over Loes Riphagens prentenboek Coco kan het! – uitgeroepen tot prentenboek van dit jaar – ter gelegenheid van de Nationale Voorleesdagen 2021. De voorstelling wordt gestreamd vanuit Bibliotheek Amstelland, kaartjes kopen kan tot vrijdag 20.00 uur.

Zaterdag, 11.00 uur, vanaf €5, amstelland.op-shop.nl/

AM I. (show van gezelschap Project Wildeman). Beeld Franciscus & Franciscus
AM I. (show van gezelschap Project Wildeman).Beeld Franciscus & Franciscus

AM I.

Kunstmatige intelligentie, trompet-improvisatie, poëzie en live visuals vormen de ingrediënten van de online voorstelling AM I., van het Amsterdamse theatergezelschap Project Wildeman. AI-ingenieur David Fortini maakte een algoritme waarmee een computer Engelse teksten genereert, gebaseerd op Paul van Ostaijens dichtvorm in Boem, paukeslag. Dichter Robin Block leest de gedichten voor, Milan Mes improviseert erbij op de trompet en er zijn live visuals, gemaakt door Frouke ten Velden. Na afloop van de show gaan de makers graag in gesprek met het publiek.

Zaterdag, 20.30-21.30 uur, €5, eventbrite.nl/

A story to tell: Mafalda Rakoš Beeld Mafalda Rakoš
A story to tell: Mafalda RakošBeeld Mafalda Rakoš

Verborgen eetstoornis

Melkweg Expo toont de online expositie A Story to Tell van fotograaf Mafalda Rakoš, die de verborgen verhalen van mannen met een eetstoornis laat zien door middel van portretten, tekeningen, video’s en tekst. Onder andere het verhaal van de 22-jarige Thomas komt aan bod, die anorexia verborgen hield voor zijn omgeving. Met zijn project wil Rakoš het sterotiepe beeld wegnemen dat de eetstoornis een vrouwelijke ziekte is.

Gratis, astorytotellmelkwegexpo.cargo.site

Pieter de Graaf in Tivoli Beeld -
Pieter de Graaf in TivoliBeeld -

Pieter de Graaf

Pianist en componist Pieter de Graaf improviseert zaterdag vanuit TivoliVredenburg tien uur op de piano. De pianomarathon is te volgen via een livestream. De Graafs spel wordt opgenomen en dient als basis voor toekomstige muziekstukken. Geïnspireerd door Miles Davis en Chopin maakt hij neoklassieke muziek met elektronische en jazzinvloeden. De componist speelde eerder in The Kyteman Orchestra en bracht in 2019 zijn eerste soloalbum Fermata uit.

Zaterdag 12.00-22.00 uur, €5, tivolivredenburg.nl

Oostelijk Havengebied

Hoe is het Oostelijk Havengebied veranderd tussen 1974 en 2002? Die transformatie van haven tot nieuwbouwwijk legde fotograaf Han Singels destijds vast. Zijn foto’s worden nu tentoongesteld op vijf beeldschermen achter de ramen van het Borneo Architectuur Centrum, waar je langs kunt lopen. Journalist Frans Heddema schreef herinneringen van oud-bewoners en werklieden op voor bij de fotoreportage.

Borneo Architectuur Centrum, gratis, bac-amsterdam.nl/corona

Shreds of Eve: Jitske Schols Beeld © Jitske Schols
Shreds of Eve: Jitske ScholsBeeld © Jitske Schols

Shreds of Eve

Vanaf donderdag exposeert fotograaf en kunstenaar Jitske Schols online haar Shreds of Eve. Bij deze nieuwe, eenmalige serie poëtische portretten benadrukt Schols dat ze vindt dat vrouwenverhalen in de geschiedenis te versnipperd worden weergegeven. Om die reden heeft de fotografe met flarden en snippers (shreds) portretten van vrouwen (Eve) gemaakt. De serie bestaat uit zes werken met eigen en gevonden beeldmateriaal, tekeningen en digitale schilderijen. De expo is te bezichtigen via Instagram, de website en op video-afspraak.

Gratis, multiplemade.com/collections/ jitske-schols

Cinema Literair Beeld -
Cinema LiterairBeeld -

Being There

Tijdens de avond voor de inauguratie van president Joe Biden stond de film Being There centraal bij de talkshow Cinema Literair in de OBA. Being There is een Amerikaanse dramafilm uit 1979, over tuinman Chance die politiek commentator wordt. Vooraf aan de vertoning schoof journalist Xandra Schutte aan, om de recente politieke ontwikkelingen in Amerika te duiden aan de hand van de film. De talkshow is terug te kijken op de site van de OBA.

Gratis, oba.nl/agenda/online/cinemaliterairbeingthere.html

Politiek Programma in De Balie over ongedocumenteerden Beeld -
Politiek Programma in De Balie over ongedocumenteerdenBeeld -

Ongedocumenteerden

In aanloop naar de verkiezingen komt De Balie met een online verkiezingsprogrammering. Attje Kuiken (PvdA), Jasper van Dijk (SP), Don Ceder (CU) en Niels van den Berge (GroenLinks) gaan in gesprek over de positie van ongedocumenteerden in Nederland. Welke mogelijkheden op een grote doorbraak zijn er voor ongedocumenteerden en waar zetten de politici op in?

Vrijdag, 19.30-21.30 uur, gratis livestream, debalie.nl

Museum Het Rembrandthuis Beeld Kamonlak Sukchai
Museum Het RembrandthuisBeeld Kamonlak Sukchai

Rembrandt vanuit huis

Met Rembrandt Thuis biedt Museum Het Rembrandthuis volwassenen en kinderen rondleidingen, activiteiten en verhalen uit het museum. Zo is er een online rondleiding in het museum door directeur Lidewij de Koekkoek en een videodemonstratie over hoe Rembrandt zijn verf maakte. Bovendien zijn er voor kinderen educatieve spellen en een downloadbare kleurplaat van Meisje met mand.

Gratis, rembrandthuis.nl/thuis

Museum Foam. Beeld credit:  Sandaga, from the series Maggic Cube, 2019  © Adji Dieye
Museum Foam.Beeld credit: Sandaga, from the series Maggic Cube, 2019 © Adji Dieye

Foam Talent

Elk jaar zoekt fotografiemuseum Foam over de hele wereld naar uitzonderlijk fotografietalent onder de 35 jaar. Het werk van twintig van deze jonge talenten, onder wie Adji Dieye, wordt dit jaar digitaal gepresenteerd. Zijn fotoserie Maggic Cube gaat over de impact van de imperialistische wereldhandel op de hedendaagse West-Afrikaanse culturele identiteiten. De vrouwelijke personages in Dieyes foto’s lijken gezichtsloos of zijn gemaskerd.

Gratis, talent.foam.org

Meer over