Aldus

10 seconden niet spelen om aandacht te vragen voor Right to Play

Woensdag treedt Diggy Dex (39) op bij de 9e Montessorischool De Scholekster om aandacht te vragen voor kinderen zonder speelruimte.

André Nientied
null Beeld crwpitman/Getty Images/iStockphoto
Beeld crwpitman/Getty Images/iStockphoto

Onder het motto Tien Tellen Speelstilte stoppen kinderen woensdagochtend 10 seconden met spelen. Wat is de achtergrond van deze actie?

“Spelen is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Daar wil Right To Play aandacht voor vragen. De organisatie vroeg of ik een liedje bij de actie kon maken. Ik liep al langer met het idee om een nummer over spelen te maken, omdat spelen, fantasie en creativiteit de motor is van iedere ­artiest. En ik vind spelen een fascinerend fenomeen, ook bij mijn eigen kinderen.”

Spelen ze vaak of kijken ze vooral op hun iPad?

“Mijn zoons zijn negen en vier en ze hebben wel een restrictie in schermtijd, ja. Het oudste kind houdt meer van tekenen en verhalen, het jongste kind is meer van de autootjes. Ik heb mijn ervaringen met mijn kinderen verwerkt in het nummer dat ik heb geschreven.”

Het nummer heet Tien seconden.

“Het lied was er bijna eerder dan het doel. Ik vind het altijd leuker om iets te schrijven uit een persoonlijke beleving, niet vanuit een opdracht. De zin ‘voor ik vooruitkijk ben ik even tien seconden stil’ heb ik toegevoegd toen ik benaderd werd voor deze actie.”

Ik kende Right To Play niet, is dat erg?

“Right To Play is in Nederland nog niet zo’n grote organisatie. Het is ooit opgezet door Johann Olav Koss, die schaatser met die grote dijen die het altijd opnam tegen Bart Veldkamp en Falko Zandstra.”

Wat was uw favoriete speeltoestel of speelgoed toen u op school zat in Amersfoort?

“Ik was een buitenkind, ik speelde in parken en bossen.”

Meer over