Column

Zwijgen

Ronald Giphart is een goede schrijver. Van het VUmc mocht hij voor een boek dat hij wilde schrijven, bij de afdeling cardiologie rondneuzen. Giphart bekeek patiënten en dossiers.

Omdat producent Arnie Oerlemans tegen de regels in gezellig bij de Eerste Hulp van de VU open wonden liet filmen door mannen in witte jassen die geen arts waren, vindt men nu ook dat Giphart moet stoppen met zijn cardiologieresearch.

Ronald droeg trouwens ook een witte jas.

Eerder pleegde Anna Enquist research bij de afdeling anesthesie, wat het prachtige boek De verdovers heeft opgeleverd.

Het boek van Giphart had ook heel mooi kunnen worden, maar hij moest stoppen.

Ik denk dat Giphart rustig kan doorgaan met zijn research bij de afdeling cardiologie, al is er één maar.

Er is volgens mij niets aan de hand als Giphart, net als een arts, een eed aflegt waarin hij belooft, zo waarlijk God almachtig hem helpe, dat hij niets naar buiten zal brengen van de patiënten die hij ziet.

Waarom zou dat niet kunnen? Ik heb Giphart ooit iets in vertrouwen verteld en tot op de dag van vandaag heeft hij dat vertrouwen niet geschonden.

Enquist is psychoanalytica. Die heeft al zo'n eed afgelegd. Maar Giphart is schrijver en schrijvers zweren alleen trouw aan hun eigen vrouw - en zo'n eed bedoel ik nu net niet. Ik bedoel een echte eed.

Waarom zou zo'n eed minder waard zijn dan die van een arts?
Je zou kunnen zeggen: als Giphart hem schendt, volgen geen sancties. Hij kan bijvoorbeeld niet uit de beroepsgroep worden gezet. Maar je kunt er wel een hoge boete aan verbinden. Dat vinden schrijvers heel erg, kan ik u zeggen.

Het gekke is dat wij, journalisten en schrijvers, geen eed hoeven af te leggen en toch zwijgen. Op dat zwijgrecht beroepen wij ons zelfs.

Ik zou heel graag bij de verhoren van Robert M. aanwezig willen zijn of bij die van Anders Behring Breivik. Maar dat mag ook niet. Ik zou alles wat ik hoor, aan de krant kunnen vertellen. En dat zou ik ook doen.

Zou het niet verstandiger zijn alle Arnies en Gipharten een eed te laten afleggen? Voorkomt veel gezeur over ethiek.

Meer over