Zwendel met kaartjes Spelen

PEKING - Duizenden sportfans zijn de dupe geworden van een internationale internetzwendel met nepkaarten voor de Olympische Spelen. Het Internationale Olympische Comité (IOC) heeft aangekondigd stappen te nemen om de oplichters aan te pakken. Voor veel slachtoffers komt de actie van het IOC echter te laat om nog vervangende kaartjes te regelen voor de Spelen.

Onder de slachtoffers bevinden zich veel families van - vooral Australische en Nieuw-Zeelandse - Olympische sporters. Ook Britten, Amerikanen, Japanners, Chinezen en Noren zijn de dupe geworden van de zwendel.

Volgens het IOC gaat het om zo'n zes websites die valse of niet bestaande kaartjes verkopen. Het IOC en het Amerikaanse Olympische Comité hebben vorige week een rechtszaak aangespannen tegen de websites. ''We kunnen niet accepteren dat mensen voor kaartjes betalen en ze dan niet krijgen,'' aldus een bestuurslid van het IOC.

Ondanks de rechtszaak is één van de verdachte sites, www.beijingticketing.com, nog steeds in de lucht. De professioneel ogende site biedt kaartjes voor verschillende onderdelen van de Spelen met prijzen tot veertienhonderd euro en voert het officiële logo van de Spelen.

Op deze site staan een Londens telefoonnummer, dat niet nu meer in gebruik is, en een Amerikaans postadres in de stad Phoenix.

Het Australische Olympisch Comité (AOC) betreurt de situatie maar zegt niks te kunnen doen. ''We zitten niet in de positie om de slachtoffers te compenseren of vervangende kaartjes te regelen,'' zo liet John Coates, hoofd van het AOC weten. ''We hebben mensen gewaarschuwd om alleen kaartjes van de officiële verkooppunten te kopen.'' Sommige Australiërs zouden voor bijna dertigduizend euro zijn opgelicht.

De Amerikaanse advocaat Jim Moriarty, zelf voor achtduizend euro opgelicht, beschuldigt het IOC van gemakzucht. ''Het IOC weet hier al maanden van en ze hebben niks gedaan,'' aldus Moriarty, die zoekt naar andere slachtoffers om samen een rechtszaak aan te spannen.

''Ze hebben zo de droom van duizenden mensen aan diggelen gesmeten. Velen zijn al jaren bezig met hun bezoek aan de Spelen en hebben duizenden dollars uitgegeven aan vliegtickets en wat zij dachten dat echte toegangskaarten waren,'' aldus Moriarty. ''Het ergste is nog dat sommigen nog niet weten dat ze kaarten hebben besteld die nooit zullen arriveren. Anderen hebben te horen gekregen dat ze de kaartjes in Peking kunnen ophalen, maar daar zullen ze niet zijn. ''
Alle onderdelen van de Spelen in Peking zelf zijn compleet uitverkocht. (HET PAROOL)

Foto AP/Robert Bukaty/AP Beeld
Foto AP/Robert Bukaty/AP
Meer over