Zweedse cartoonist ontsnapt aan moordaanslag

De Zweedse cartoonist Lars Vilks, die de profeet Mohammed had afgebeeld als hond, is ontsnapt aan een moordaanslag in Göteborg. Dat meldde de Zweedse krant Metro vandaag op basis van vertrouwelijke documenten.

ANP
Lars Vilks, bij de brandplek in zijn keuken, die is veroorzaakt door een brandbom bij een eerdere aanslag. Beeld AFP
Lars Vilks, bij de brandplek in zijn keuken, die is veroorzaakt door een brandbom bij een eerdere aanslag.Beeld AFP

Drie mannen werden op 10 september gearresteerd omdat ze volgens de Zweedse justitie van plan waren de tekenaar om te brengen. Een van de mannen had een mes aangeschaft, terwijl een ander Vilks had uitgenodigd voor een bezoek aan een kunstbeurs.

Het is niet de eerste keer dat kwaadwillenden het op Vilks gemunt hebben. Een radicale Amerikaanse moslima, bekend als Jihad Jane, beraamde eerder samen met enkele anderen een plan om Vilks te doden. In 2010 werd Vilks aangevallen toen hij een toespraak hield over de vrijheid van meningsuiting in het Zweedse Uppsala.

Vorige week hield de politie in Noorwegen een verdachte aan die de Deense cartoonist Kurt Westergaard zou hebben willen vermoorden. Westergaard (76) haalde zich in 2005 de woede van veel fanatieke moslims op de hals met een spotprent waarop hij de profeet Mohammed afbeeldde met een bom in zijn tulband.

Meer over