Zweeds moederbedrijf van Nuon boekt fors verlies

Het Zweedse energieconcern Vattenfall heeft vorig jaar door afschrijvingen een fors verlies geleden. Dat maakte het moederbedrijf van het Nederlandse Nuon vandaag bekend.

Redactie
Windmolens van het Nederlandse bedrijf Nuon, dochterbedrijf van het Zweedse Vattenfall. Beeld ANP XTRA
Windmolens van het Nederlandse bedrijf Nuon, dochterbedrijf van het Zweedse Vattenfall.Beeld ANP XTRA

Vattenfall boekte in 2013 een nettoverlies van 13,5 miljard Zweedse kroon (1,5 miljard euro). Dit kwam vooral doordat het bedrijf bijna 25 miljard kroon afschreef op de waarde van zijn bezittingen. De onderliggende winst steeg met ruim één procent tot 27,9 miljard kroon. De omzet van het concern nam met 2,6 procent toe tot 171,7 miljard kroon.

Reorganisatie
Vattenfall voert sinds afgelopen jaar een reorganisatie door waarbij in Nederland circa 500 banen worden geschrapt. Dat proces wordt naar verwachting dit jaar afgerond. Gisteren zinspeelde bestuurder Tuomo Hatakka op verdere ingrepen.

Vandaag gaf bestuursvoorzitter Øystein Løseth aan dat er verder wordt bezuinigd. Het is volgens hem echter nog te vroeg om aan te geven of er daarbij opnieuw banen verloren zullen gaan. 'We kunnen niet uitsluiten dat er nog meer banen zullen verdwijnen', zei de topman in een toelichting. 'Maar we moeten eerst de plannen van vorig jaar uitvoeren.'

Nuon
Vattenfall nam Nuon in 2009 over en heeft sindsdien een fors bedrag op zijn Nederlandse dochter moeten afschrijven. Het bedrijf gaf dinsdag aan dat de aandelen Nuon nu voor ongeveer 62 miljard kroon (7 miljard euro) in de boeken staan. Daarmee is er zo'n 30 miljard kroon afgeschreven. Het Zweedse concern gaf in juli vorig jaar aan dat er in 2013 voor circa 1,7 miljard euro zou worden afgeschreven op de gas- en kolengestookte centrales in Nederland.

Løseth zei verder dat het afgelopen jaar duidelijk is geworden dat de hele Europese energie-industrie structureel verandert. Daarbij staat de opwekking van elektriciteit in conventionele energiecentrales onder druk. Dit komt doordat de prijzen als gevolg van overcapaciteit blijven dalen en doordat er grote hoeveelheden gesubsidieerde energie uit hernieuwbare bronnen op de markt komen.

Verdere bezuinigingen en een sterkere focus op duurzame producten moeten Vattenfall helpen zich aan de nieuwe normen in de energiemarkt aan te passen, aldus de topman.

Meer over