Zwartrijder blij met ov-app

Schermafbeeldingen van TotalOV Beeld
Schermafbeeldingen van TotalOV

Zwartrijden lijkt wel erg makkelijk te zijn geworden met de app van TotalOV. Het programma, sinds gisteren te downloaden op de smartphone, toont exact waar in bus, tram en trein wordt gecontroleerd.

Toch vindt directeur Clemente Valli van TotalOV niet dat hij zwartrijden promoot. 'In regio's waar wij actief zijn, stijgt de kaartverkoop en daalt het aantal zwartrijders,' beweert hij. Zijn verklaring: 'Als ze zien hoeveel er wordt gecontroleerd, besluiten ze toch een kaartje te kopen.'

TotalOV zegt 90 vrijwilligers en studenten te hebben die overal in het land in het openbaar vervoer zitten, en controles doorgeven.

Het GVB, dat jaarlijks miljoenen investeert in het bestrijden van zwartrijden, ligt niet wakker van de app. 'TotalOV was al actief op Twitter. Het is prima als mensen elkaar informeren, dat is helemaal van deze tijd,' zegt een woordvoerder. (Jasper Karman)

Lees vandaag meer in Het Parool.

TotalOV is gratis beschikbaar voor toestellen met het Android besturingssysteem, de app voor iPhones, iPods en iPads wordt binnenkort verwacht.

Meer over