Nieuws

Zwarte zaterdag op Europese wegen: wachttijden richting de zon lopen op

Terugkerende vakantiegangers en Parijzenaren die afreizen naar het zuiden: het wordt dit weekend volgens de ANWB een van de drukste weekenden van dit jaar op Europese wegen. Daarnaast moeten reizigers rekening houden met hoge temperaturen.

Het Parool
Files op de A7, de 'Autoroute du Soleil' in Frankrijk, ten zuiden van Lyon.  Beeld ANP / AFP
Files op de A7, de 'Autoroute du Soleil' in Frankrijk, ten zuiden van Lyon.Beeld ANP / AFP

In Duitsland komt het verkeer vast te staan door werkzaamheden en terugkerende Scandinavische vakantiegangers. Zo staat het op zaterdag naar verwachting al vroeg vast op de A8 tussen München en Salzburg. De A99 bij München is in beide richtingen gesloten. In Hamburg is door werkzaamheden de A7 bij Hamburg richting het noorden dicht.

Tussen München en het Oostenrijkse Salzburg is grote drukte voor de grens. Op de A8 en verder op de A10 bedraagt de vertraging momenteel vierenhalf uur, net als op de populaire vakantieroute A10 en A11 tussen Salzburg, Villach en de Sloveense grens. Grootste knelpunten zijn de Tauerntunnel en de Karawankentunnel. Voor de laatste is de wachttijd opgelopen tot zo’n anderhalf uur.

Veel Parijzenaren beginnen dit weekend aan hun vakantie en reizen massaal af naar het zuiden. Op zwarte zaterdag is het grootste knelpunt van Frankrijk de A7 tussen Lyon en Orange, op de Autoroute du Soleil. Daar is de vertraging nu zo’n drie uur, meldt de ANWB. Bovendien wordt het erg warm. Volgens Weeronline stijgt het kwik op de populaire vakantieroute tot 32 graden. Voldoende water meenemen is daarom aan te raden.

De verkeersdienst raadt reizigers naar Zuid-Frankrijk aan om te rijden via de A20 over Limoges en Brive. Tussen Tours en Bordeaux moet rekening worden gehouden met files op de A10. Voor de Spaanse grens staat op dezelfde weg het verkeer nu ruim 2 uur in de file. Voor de Mont Blanctunnel, vanuit Frankrijk richting Italië staan automobilisten inmiddels een uur vast.

Gotthardtunnel

In Zwitserland kan op zaterdag bij de Gotthardtunnel de hele dag file staan in beide richtingen. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van zo’n twee uur. In Oostenrijk is oponthoud op de populaire vakantieroute A10 en A11 tussen Salzburg, Villach en de Sloveense grens. De grootste knelpunten zijn de Tauerntunnel en de Karawankentunnel.

Nederlandse Formule 1-fans die onderweg zijn naar Hongarije voor de Grand Prix dit weekend moeten vanaf Wenen rekening houden met drukte op de A4/M1 naar Boedapest. Ook in Italië kunnen de snelwegen overvol raken door vakantiegangers naar de Middellandse Zee- en Adriatische kust. Het geduld van reizigers wordt op de proef gesteld op de A22 tussen Brenner en Verona.

In Nederland werkt Rijkswaterstaat de komende maand aan de A2 bij Eindhoven. Tot 22 augustus moet het verkeer in beide richtingen over minder en smallere rijstroken rijden. De werkzaamheden kunnen tot forse hinder leiden. De ANWB raadt de route daarom af voor auto’s met caravans.