Zwarte Cross van start

Het driedaagse evenement, dat naast motorcross draait om stunts, muziek en theater, werd eerder dit jaar tijdens het Gala van de Popmuziek uitgeroepen tot beste popfestival van Nederland. Foto GPD Beeld
Het driedaagse evenement, dat naast motorcross draait om stunts, muziek en theater, werd eerder dit jaar tijdens het Gala van de Popmuziek uitgeroepen tot beste popfestival van Nederland. Foto GPD

LICHTENVOORDE - Ronkende motoren, scheurende gitaren en liters bier. Vandaag gaat in het Achterhoekse Lichtenvoorde de dertiende editie van het Zwarte Cross Festival van start.

Het driedaagse evenement, dat naast motorcross draait om stunts, muziek en theater, werd eerder dit jaar tijdens het Gala van de Popmuziek uitgeroepen tot beste popfestival van Nederland. De organisatie rekent op ruim 100.000 bezoekers.

De Zwarte Cross staat bekend om zijn brede muziekprogrammering. Dit jaar bieden twintig podia drie dagen lang ruimte aan meer dan honderd bands en artiesten. Op het programma staan onder anderen Gabriëlla Cilmi, Miss Montreal, Peter Pan Speedrock, The Datsuns, Mala Vita, Beef!, Marike Jager, The Seatsniffers, Band Zonder Banaan, Kane en Normaal.

Nieuw is dit jaar het zogenoemde undercoverpodium, waar bekende Nederlandse artiesten in de huid kruipen van hun idolen. Muzikanten van onder meer Hallo Venray, Urban Dance Squad en Jovink storten zich op het repertoire van helden als Neil Young, The Stooges, Nirvana en Johnny Cash.

Op het festivalterrein is een zeventig meter hoge stunttoren verrezen, waar een motorcrosser vanaf zal springen. De organisatie spreekt van een superspectaculaire stunt die nooit eerder is vertoond.

Dit jaar biedt het terrein voor de derde maal plaats aan de Theaterweide. Meer dan driehonderd theaterartiesten brengen straattheater, cabaret, toneel en bizarre acts. Onder anderen André Manuel, Orkater, Roosbeef, Theatergezelschap Stijle Want en Hans Kazan reizen af naar Lichtenvoorde.

Het hart van het evenement, de echte Zwarte Cross, kent elf klassen, waaronder de brommerklasse, de gazonmaaierklasse, de zwaargewichten, de superklasse, de prominentenklasse (met onder anderen Gerda Havertong, Filemon Wesselink, Rintje Ritsma, Quintus en Elize) en - nieuw dit jaar - de Ben Hur Klasse; motoren met strijdwagens. (ANP)

Meer over