'Zware kritiek Raad van State op voorstel boerkaverbod'

De Raad van State is uitermate kritisch op het door het kabinet voorgenomen verbod op boerka's. De Raad acht een verbod in strijd met de vrijheid van godsdienst.

Michiel van der Geest
Een vrouw met een boerka Beeld ANP
Een vrouw met een boerkaBeeld ANP

Dat melden verschillende media, waaronder de NOS. Volgens de GPD-bladen is het kabinet is al acht weken bezig om het wetsvoorstel voor een boerkaverbod aan te passen na zware kritiek op de eerste versie van de wet door de Raad van State.

De Raad zou van mening zijn dat het wetsvoorstel ingrijpend moest worden aangepast voordat het naar de Kamer kon.

Het kabinet ging in september akkoord met het voorstel van toenmalig minister Donner van Binnenlandse Zaken. Daarin staat dat dragers van boerka's of nikabs (gezichtsbedekkende sluiers) in de openbare ruimte voortaan een boete riskeren van maximaal 380 euro.

Vrijheid van godsdienst
Donner erkende toen dat de wet raakt aan de vrijheid van godsdienst: 'Niet alles waarvoor je je op godsdienstvrijheid beroept, mag je ook maar doen. Deze vrijheid moet kunnen worden beperkt in het algemeen belang.'

Het kabinet zou het gewijzigde voorstel het liefst nog deze week naar de Kamer sturen, melden bronnen aan de GPD-bladen. Volgende week begint Donner als vicevoorzitter van de Raad van State en het kabinet wil koste wat het kost de indruk vermijden dat Donner over zijn eigen wet advies moet geven.

PVV
Vooral de PVV is groot voorstander van een boerkaverbod; Geert Wilders diende zes jaar geleden al een voorstel in dat ertoe moest leiden. Daar was toen geen meerderheid voor te vinden in de Tweede Kamer.

De term boerkaverbod lijkt overigens niet in de wet te staan. Het zou gaan om een verbod op gelaatsbedekkende kleding in het openbaar. Dat werd in september al aangekondigd. Om te voorkomen dat het verbod alleen wordt gezien als een puur anti-islamitische maatregel, pakt het kabinet het breed aan: ook bivakmutsen worden verboden in het straatbeeld, net als integraalhelmen wanneer de drager ervan niet op de brommer of motor zit.

Het is overigens nog lang niet zeker of het wetsvoorstel uiteindelijk tot wet zal worden gepromoveerd. Het is onzeker of de Eerste Kamer wel akkoord zal gaan het met het voorstel.

Meer over