Zuidelijk Afrika vraagt om opheffen sancties tegen Mugabe

Buurlanden van Zimbabwe vragen de internationale gemeenschap hun sancties tegen Zimbabwe op te heffen, omdat de door president Robert Mugabe en diens ZANU-PF partij gewonnen verkiezingen 'vrij en vreedzaam' zijn verlopen.

Robert Mugabe, afgelopen week tijdens een ceremonie ter gelegenheid van Defence Forces Day. Beeld ap
Robert Mugabe, afgelopen week tijdens een ceremonie ter gelegenheid van Defence Forces Day.Beeld ap

'De Zimbabwanen verdienen beter en het volk van Zimbabwe heeft genoeg geleden', zei president Joyce Benda van Malawi, de voorzitter van het samenwerkingsverband van zuidelijk-Afrikaanse landen SADC, zondag na een top in Lilongwe.

Mugabe werd volgens de Zimbabwaanse kiescommissie in de verkiezingen op 31 juli met 61 procent van de stemmen herkozen. Zijn uitdager, oud-premier Morgan Tsvangirai, bleef steken op 34 procent.
Tsvangirai zegt dat er op grote schaal is geknoeid in de verkiezingen.

Westerse landen, die geen waarnemers mochten sturen, hebben onregelmatigheden in de kiezersregisters en de stemprocedures aan de kaak gesteld. Onafhankelijke Zimbabwaanse waarnemers hebben eveneens over onregelmatigheden geklaagd.

Ook na de vorige verkiezingen, in 2008, klaagde Tsvangirai over onregelmatigheden. De verkiezingen ging destijds gepaard met geweld. Na bemiddeling van de SADC werd Tsvangirai toentertijd premier. Banda zei dat die politieke overeenkomst heeft gewerkt. 'Ik wil er bij alle belanghebbenden in Zimbabwe op aandringen te blijven samenwerken om het land vooruit te helpen.'

Meer over