Update

Zuid-Korea gaat in op uitnodiging gesprek Noord-Korea

Zuid-Korea gaat in op het voorstel van Noord-Korea om met elkaar om de tafel te zitten. Dat maakte het Zuid-Koreaanse staatspersbureau Yonhap vrijdag bekend. Het noordelijke land wil praten over een verdere verbetering van de betrekkingen.

redactie
Noord-Koreaanse militairen bij de grens met Zuid-Korea Beeld afp
Noord-Koreaanse militairen bij de grens met Zuid-KoreaBeeld afp

De gesprekken zullen 26 november in de grensstad Panmunjom plaatsvinden, aldus staatspersbureau KCNA. Als de twee landen elkaar inderdaad spreken, zal dat voor de eerste keer zijn sinds ze in augustus afspraken de banden aan te halen.

Eind augustus werden de aartsvijanden Noord- en Zuid-Korea het erover eens toenadering te zoeken. In het akkoord heeft het communistische Noord-Korea zijn excuses aangeboden voor de landmijnen. Het westerse Zuid-Korea beloofde te stoppen met de anti-communistische boodschappen die het uitzond via speakers langs de grens en waarop Noord-Korea had geschoten.

Wapenstilstand
Noord- en Zuid-Korea vochten van 1950 tot 1953 een bloedige oorlog uit. Er werd nooit vrede gesloten, maar er geldt een wapenstilstand, die regelmatig wordt geschonden. Officieel zijn de landen nog met elkaar in oorlog. Vorige maand werden enkele gezinnen die sinds de oorlog in de jaren vijftig waren gescheiden, herenigd.

Meer over