Zuckerberg blijft ook na beursgang topman van Facebook

Facebook heeft gisteren,na de beursdag, in New York de officiële aanvraag voor de beursgang ingediend. De sociaalnetwerksite wil via deze weg 5 miljard dollar (3,79 miljard euro) ophalen. Het zal de grootste beursintroductie zijn sinds Google in 2004 naar de beurs trok. Topman Mark Zuckerberg zal ook na de beursgang aan het hoofd blijven staan.

Redactie
null Beeld

Zuckerberg zal de meerderheid van de stemrechten behouden alsook de controle over de belangrijke beslissingen. 'Zuckerberg heeft ook de mogelijkheid om het resultaat te controleren van alle vragen over onder meer de goedkeuring van de aandeelhouders, waaronder de verkiezing van de bestuurders, de fusies, de verkoop van activa', luidt het.

Uit het dossier blijkt dat de internetgigant in 2011 een omzet boekte van 3,7 miljard dollar (2,8 miljard euro). Analisten hadden eerder geschat op 5 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 1 miljard dollar (760 miljoen euro), 65 procent meer dan in 2010.

Het aantal werknemers steeg vorig jaar van 2.127 tot 3.200. De beurswaarde van Facebook, dat vooral geld verdient via online advertenties, wordt geschat op 75 tot 100 miljard dollar.

Hoogtepunt Wall Street
De beursgang van de populairste netwerksite ter wereld wordt gezien als een van de hoogtepunten op Wall Street dit jaar. Het is de grootste beursintroductie sinds die andere internetgigant Google in 2004 een beursgang aankondigde. Google haalde toen 1,9 miljard dollar op.

Facebook heeft naar eigen zeggen wereldwijd 845 miljoen gebruikers, van wie 483 miljoen mensen dagelijks inlogt. Het basissalaris van topman Zuckerberg bedroeg vorig jaar 500.000 dollar. Zijn salaris zal volgens het dossier vanaf 1 januari 2013 teruggebracht worden tot 1 dollar per jaar. 'We bieden geen diensten aan om geld te verdienen, we verdienen geld om betere diensten aan te bieden', zei Zuckerberg in een brief bij het beursdossier, gericht aan de investeerders.

Meer over