Zuckerberg aangeklaagd voor rol bij privacyschandaal Facebook

Mark Zuckerberg, topman van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms, wordt aangeklaagd voor zijn rol in het privacyschandaal rond Cambridge Analytica.

Het Parool
Zuckerberg zou hebben bijgedragen aan het lakse toezicht van Facebook op gebruikersgegevens, waardoor veel partijen ongeoorloofd toegang kregen tot deze gegevens.  Beeld AFP
Zuckerberg zou hebben bijgedragen aan het lakse toezicht van Facebook op gebruikersgegevens, waardoor veel partijen ongeoorloofd toegang kregen tot deze gegevens.Beeld AFP

Karl Racine, een aanklager in het district waar de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. onder valt, heeft eerder zonder resultaat geprobeerd Zuckerberg verantwoordelijk te stellen. Nu zegt Racine na ‘uitgebreid onderzoek’ bewijs te hebben voor de persoonlijke betrokkenheid van de topman in het schandaal.

Zuckerberg zou hebben bijgedragen aan het lakse toezicht van Facebook op gebruikersgegevens en hebben geholpen bij het opstellen van misleidende privacyovereenkomsten. Zo konden het bureau voor politieke campagnes Cambridge Analytica en andere partijen ongeoorloofde toegang krijgen tot gegevens van vele miljoenen Amerikaanse gebruikers. Donald Trump maakte in aanloop naar de verkiezingen van 2016, toen hij Hillary Clinton als tegenstander had, gebruik van Cambridge Analytica om Facebook-gebruikers te ‘targetten’.

Racine noemde het incident ‘het grootste privacyschandaal voor consumenten in de geschiedenis van de natie’. Facebook heeft al voor miljarden aan boetes gehad vanwege verschillende privacyschandalen, waaronder die rond Cambridge Analytica.

Meta was niet direct bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf heeft eerder over de beweringen van Racine gezegd dat deze ‘niet veel meer zijn dan een aanval op het businessmodel van Facebook’.

Meer over