Update

Zoveelste poging formatie stadsbestuur met nieuwe verkenningsronde

De senatoren Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) gaan een nieuwe verkenningsronde houden in Amsterdam, in een poging de impasse in de collegeonderhandelingen te doorbreken. Dat heeft D66-fractievoorzitter Jan Paternotte vanmiddag bekend gemaakt, na nieuw overleg met zijn collega-fractieleiders.

Bas Soetenhorst
De fractievoorzitters tijdens spoedoverleg over de impasse bij de vorming van het stadsbestuur, vorige week Beeld anp
De fractievoorzitters tijdens spoedoverleg over de impasse bij de vorming van het stadsbestuur, vorige weekBeeld anp

Morgen praten Van Boxtel en Vliegenthart met alle acht fractievoorzitters over hun voorkeuren voor een nieuw college. 'Het zal gaan over wat wel en niet kan en wat zeer onwenselijk wordt geacht,' aldus Paternotte. Vrijdag moeten ze een nieuw advies uitbrengen.

Het afgelopen weekend hielden de 'verkenners' Van Boxtel en Vliegenthart een soortgelijke inventarisatie. Vervolgens adviseerden ze onderhandelingen over een coalitie van D66, VVD, GroenLinks en SP. Maar GroenLinks weigerde vervolgens daarover te gaan praten. Daardoor is negen weken na de raadsverkiezingen nog geen enkel zicht op een nieuw stadsbestuur.

Tot nu toe wil D66 als grote winnaar van de raadsverkiezingen (de partij ging van 7 naar 14 zetels) mét de VVD en zónder de PvdA een college vormen. De linkse partijen willen met zeker één andere linkse partij in een nieuw college. Bovendien leggen GroenLinks en PvdA een voorkeur voor elkaar aan de dag.

Mislukt conceptprogramma
Na de raadsverkiezingen sloegen D66 en GroenLinks aan het onderhandelen. Dat mondde ruim een maand geleden uit in een uitvoerig concept-collegeprogramma, dat door alle andere partijen (gematigd) positief is ontvangen. De VVD was de beoogde derde partij, noodzakelijk voor een raadsmeerderheid.

Maar twee weken geleden staakte GroenLinks de onderhandelingen, omdat D66 en VVD een rechts blok zouden vormen. Vervolgens kwamen tal van opties ter tafel, die steeds stuitten op de voorwaarden van D66 of van de linkse partijen.

Meer over