Zorg over hulp ouderen

AMSTERDAM - Mishandelde oudere Amsterdammers krijgen binnenkort wellicht een eigen opvang. De gemeente doet op dit moment onderzoek naar de mogelijkheid ouderen te helpen die worden mishandeld. Het is nog onduidelijk hoe de opvang eruit komt te zien.

''We hebben een actieprogramma, maar dat is nog in ontwikkeling,'' aldus een woordvoerder van de gemeente. ''Je kunt bijvoorbeeld denken aan opvang in verpleeghuizen of aparte opvangplekken.''

De gemeente zal bij de opvang samenwerken met andere hulpverlenende instanties. Welke dat zijn, is nog onduidelijk. ''Maar de GGD is bijvoorbeeld heel goed mogelijk, omdat die een signalerende rol speelt bij herkennen van geweld.''

Het onderzoek naar de mishandeling van ouderen is ingesteld 'na signalen uit de stad'. Eerder deze week bleek uit een proef in Den Haag dat de behoefte aan noodopvang voor mishandelde ouderen groot is. Het gaat om mensen die worden geslagen, uitgebuit, psychisch worden mishandeld of slecht worden verzorgd, door bijvoorbeeld hun partners of kinderen.

Zij kunnen niet terecht bij de reguliere noodopvang, omdat die vaak gericht is op vrouwen alleen en waar de bewoners zelfredzaam moeten zijn. (HET PAROOL)

Meer over