Zoon van vermoorde Benazir: 'Er zullen altijd nieuwe Bhutto's opstaan'

Bilawal Bhutto Zardari, de zoon van de vermoorde Pakistaanse ex-premier Benazir Bhutto, heeft gezworen tegen de militanten te vechten, en de democratie in zijn land te verdedigen. Dat zei hij in de eerste grote politieke speech die hij ooit gehouden heeft.

Redactie
Bilawal Bhutto tijdens zijn toespraak. Beeld reuters
Bilawal Bhutto tijdens zijn toespraak.Beeld reuters

De moeder van Bilawal kwam vandaag exact vijf jaar geleden om het leven bij een aanslag terwijl ze campagne aan het voeren was voor de verkiezingen. Haar familie is een van de invloedrijkste politieke geslachten van Pakistan: haar (eveneens vermoorde) vader Zulfikar Ali Bhutto is president en premier van Pakistan geweest, Benazir zelf diende twee termijnen als premier en nu is haar man, Asif Ali Zardari, president van het land.

Alles wijst erop dat Bilawal deze familietraditie voortzet. Bij een herdenking van zijn moeder zei hij vandaag tegenover tienduizenden Pakistanen dat Benazir 'haar leven heeft gegeven voor de democratie'. 'Bhutto staat voor emotie, voor liefde', zei de jongen. 'Het maakt niet uit hoeveel Bhutto's er vermoord worden. Er zullen altijd weer nieuwe Bhutto's opstaan.'

De 24-jarige Bilawal heeft aan Oxford gestudeerd en is, sinds zijn moeder is vermoord, voorzitter van de politieke partij PPP. Tot nu toe heeft hij zich niet in de schijnwerpers bewogen. De jonge Bhutto kan zich in Pakistan bij verkiezingen pas kandidaat stellen als hij 25 jaar oud is. Die leeftijd bereikt hij volgend jaar in september, enkele maanden nadat er parlementaire verkiezingen zullen zijn gehouden.

undefined

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over