'Zoon van Bouterse niet betrokken bij terrorisme'

Dino Bouterse heeft nooit enige terroristische organisatie aangehangen of de bedoelding gehad die te ondersteunen. Dat schrijven de Amerikaanse advocaten van de Surinaamse Dino Bouterse zaterdag in een internationale persverklaring.

redactie
Dino Bouteres is de zoon van Desi Bouterse, president van Suriname Beeld ANP
Dino Bouteres is de zoon van Desi Bouterse, president van SurinameBeeld ANP

Ze reageren daarmee op de beschuldiging van het Amerikaanse Openbaar Ministerie dat de zoon van president Desi Bouterse van Suriname hulp zou hebben gegeven aan de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Het OM kwam tot deze aanklacht nadat Bouterse via een undercoveroperatie was verleid tot het doen van toezeggingen aan vermeende Hezbollah-vertegenwoordigers.

Volgens de vier advocaten die het verdedigingsteam van Bouterse vormen, zijn de beschuldigingen in gang gezet en bedacht door de Amerikaanse overheid zonder dat er echte terroristen of een kartelorganisatie bij betrokken zijn geweest. 'De beschuldigingen zijn daarom een belediging voor Dino Bouterse en het 'goede' volk van Suriname'', aldus de Amerikaanse advocaten.

Snel met verklaring komen
De Surinaamse oud-minister van Justitie en parlementslid Chandrikapersad Santokhi vindt dat de regering van Desi Bouterse zo snel mogelijk met een verklaring moet komen over de kwestie. Ook wil hij dat de Surinaamse procureur-generaal een onderzoek begint naar wat allemaal op Surinaams grondgebied heeft plaatsgevonden.

Dit kan op basis van de Surinaamse wet die zegt dat terrorisme en financiering ervan strafbaar is, aldus Santokhi. De aanklacht dat Bouterse Hezbollah geholpen zou hebben kwam vrijdag bovenop eerdere beschuldigingen over drugshandel en wapenbezit.

Daarvoor zit Bouterse jr. sinds 30 augustus in de gevangenis. Vrijdag diende zijn zaak bij de rechtbank in New York. Volgens de advocaten is de zaak tegen Bouterse vooral bedoeld om de miljarden dollars die het Amerikaanse veiligheidsapparaat kosten, te verantwoorden.

Meer over