Zoon Kaddafi: Volk werpt regering omver en ik keer terug

De derde zoon van de gevallen Libische dictator Muammar Kaddafi (1942-2011), ex-voetballer Saadi Kaddafi (38), voorziet dat het Libische volk de huidige regering omver werpt en dat hij terugkeert. Hij zei dit gisteren in een telefonisch vraaggesprek met de nieuwszender al-Arabiya uit de Verenigde Arabische Emiraten. Saadi Kaddafi heeft politiek asiel in Niger dat aan Libië grenst.

ANP/Redactie
Een archieffoto van Saaide Kaddafi uit 2003. © AFP Beeld
Een archieffoto van Saaide Kaddafi uit 2003. © AFP

'70 Procent van de Libiërs is ontevreden met de huidige situatie. Het Libische volk wordt geregeerd door bendes. Er komt een opstand in heel het land en er komt een dag dat het volk in staat zal zijn deze bendes uit te schakelen', aldus Saadi, die zei naar Libië terug te keren.

Het schrikbewind van zijn vader viel in augustus 2011 als gevolg van een opstand in het noordoosten in februari van dat jaar en de buitenlandse militaire steun die de opstandelingen hebben gekregen. Muammar Kaddafi werd 20 oktober op de vlucht gedood. Saadi wist naar Niger te ontkomen, waar hij door president Mahamadou Issoufou in bescherming is genomen tegen de nieuwe Libische interimregering. Die beschuldigt hem van misdaden die hij als voorzitter van de Libische voetbalbond zou hebben gepleegd. Libië eist zijn uitlevering.

Valse documenten
In Canada heeft gisteren het bouwconcern SNC-Lavalin laten weten dat twee topfunctionarissen het bedrijf met onmiddellijk ingang hebben verlaten. De twee Canadezen, Riadh Ben Aissa en Stéphane Roy, zijn in opspraak geraakt door een Mexicaans onderzoek naar een vermeende poging vorig jaar Saadi en familieleden met valse documenten naar Mexico te smokkelen. De twee zouden daaraan medeplichtig zijn geweest. SNC-Lavalin was actief in tal van grote projecten in Libië, inclusief de bouw van een gevangenis.

Meer over