Zondagmiddag onthulling Nationaal Holocaust Namenmonument

Zondag wordt het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat officieel onthuld. Het monument herdenkt alle Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben en bestaat uit 102.000 bakstenen, met daarin de namen gegraveerd van de vermoorde Nederlandse Joden, Roma en Sinti.

Het Parool
Tijdens de officiele onthulling van het monument is een noodverordening van kracht. 
 Beeld ANP
Tijdens de officiele onthulling van het monument is een noodverordening van kracht.Beeld ANP

Het Nationaal Holocaust Namenmonument wordt onthuld door Koning Willem-Alexander samen met Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Onder anderen demissionair minister president Mark Rutte en burgemeester Femke Halsema houden een toespraak.

Het monument is ontworpen door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Het kunstwerk bestaat uit muren in de vorm van vier Hebreeuwse letters, die samen het woord weergeven dat ‘in herinnering’ betekent. Ook Libeskind geeft tijdens de onthulling een toespraak.

Tijdens de onthulling is er een noodverordening van kracht. Dit betekent dat bewoners niet van een afstand, bijvoorbeeld vanaf hun balkon, dak of dakterras mogen kijken naar de onthulling. Ook moeten de ramen en deuren aan die zijde gesloten zijn. Dit om “een ongestoord verloop van de onthulling mogelijk te maken,” aldus Halsema.

Voorafgaand aan de onthulling is er een programma met muziek en gebed in de naastgelegen Hoftuin. Daar zullen een aantal overlevenden van de oorlog bij aanwezig zijn.

Meer over