Zon heeft gezelschap van 40 broedersterren

De sterren bevonden zich in een verzameling met een diameter van minder dan twintig lichtjaren, helemaal aan de andere kant van de Melkweg. Foto EPA Beeld
De sterren bevonden zich in een verzameling met een diameter van minder dan twintig lichtjaren, helemaal aan de andere kant van de Melkweg. Foto EPA

AMSTERDAM - De zon is 4,6 miljard jaar geleden ontstaan in een groep van enkele duizenden sterren.

Dat blijkt uit onderzoek van Simon Portegies Zwart van de Universiteit van Amsterdam.

De sterren bevonden zich in een verzameling met een diameter van minder dan twintig lichtjaren, helemaal aan de andere kant van de Melkweg. Dat is ongeveer 44.000 lichtjaren van de aarde.

In de loop der jaren heeft de zon ongeveer 27 keer om de Melkweg gedraaid, voordat hij zijn huidige plek op ongeveer 28.000 lichtjaren van die sterrenmassa vond. De sterren die samen met de zon zijn gevormd, bleven tijdens die reis vrij dicht in de buurt.

Uit de analyse van Portegies Zwart blijkt dat nog ongeveer veertig sterren binnen een afstand van een paar honderd lichtjaren van de zon staan en nog steeds 'meereizen'. Sterrenkundigen zullen die sterren bij komende projecten kunnen waarnemen, bijvoorbeeld met de Gaia, een satelliet die in 2011 wordt gelanceerd en die een miljard sterren in kaart moet brengen.

Portegies Zwart, wiens bevindingen binnenkort in The Astrophysical Journal worden gepubliceerd, noemt het 'een enorme verrassing' dat zo veel sterren die samen met de zon zijn ontstaan, in de buurt daarvan zijn gebleven. (ANP)

Meer over