Plus

Zo maak je je balkon winterklaar

Het balkon stond er mooi bij deze zomer. Nu maar wachten tot het weer voorjaar wordt? Nee, ook in de koude seizoenen valt er genoeg te doen. Zo maak je je balkon winterklaar.

Frederique Teillers
null Beeld Ted Struwer
Beeld Ted Struwer

De dagen dat je met een koud drankje op je groene balkon van de zon kunt genieten, zijn helaas voorbij. De temperatuur nadert het vriespunt steeds vaker en de gezellige plantjes op het balkon verleppen.

Niets meer aan te doen, zou je denken. Maar met wat werk en voorbereiding is er genoeg om van te genieten in de winter.

"Het is heel goed mogelijk een balkon tijdens de wintermaanden groen te houden," zegt Stella ­Faber, auteur van het boek Mijn Balkontuin over balkonieren: tuinieren op je balkon.

Je zorgen maken over de (eetbare) planten op je balkon is volgen haar dus niet nodig. Zij heeft weleens in november rozen en dahlia's kunnen plukken op haar balkon.

Versieren met lampjes
Friederike Joppen van de winkel De Balkonie, met vestigingen in de Javastraat en in de Jan Evertsenstraat, maakt in de winter van haar balkon een vrolijk deel van haar huis.

"Ik heb van die partylights opgehangen, zodat ik er nog leuk op kan uitkijken als ik met vrienden eet bijvoorbeeld. En de helleborus staat nu op mijn balkon, dat is zo'n mooie plant die de hele winter doorbloeit."

Je balkon versieren is naast het neerzetten van mooie winterbloeiers een goede manier om je balkon op te fleuren in de winter. "Door lichtjes op te hangen, kijk je niet uit op zo'n zwart gat," zegt Joppen.

Ook is het handig om de vloer van je balkon tijdig schoon te maken. Gebruik geen hogedrukspuit op je houten vlonders, maar doe het liever met warm water, schoonmaakazijn en een borstel.

Haal kleine planten als cactusjes en kruidenplantjes met koud weer naar binnen. Insecten hebben ook last van de kou, dus die zie je niet in de winter. Maar kleine vogels zijn er wel en die zijn vaak op zoek naar eten.

Als het koud is, is het daarom aardig om wat op te hangen voor de vogels, een ­huisje of een touw met een vetbol bijvoorbeeld.

Winterhard en groen
De kamerplantjes zijn naar binnen en je balkon lijkt al schoner en gezelliger. Nu kun je de winterbloeiers gaan neerzetten. Bij het kopen van planten is het handig om te kijken of ze 'winterhard' zijn. Dat betekent dat ze milde vorst doorgaans overleven.

Tuinarchitect Pieter Hessels adviseert geen 'plofplanten' te kopen. "Die vind je bij tuincentra. Die zijn zwak en zitten vol pesticides. Koop liever biologische planten van een biologische kwekerij of van betrouwbare merken zoals Pure Organic."

Ook zijn coniferen cool voor in de winter. Hessels: "Als andere tuinplanten al in rusttoestand zijn en hun blad ­gevallen is, zorgen coniferen zoals de blauwe jeneverbes nog voor een toffe uitstraling door hun kleur. Ze zijn ­bovendien oersterk en hebben nauwelijks verzorging ­nodig."

Mocht je je kruidenplantjes toch liever buiten laten staan, dan is het raadzaam ze in een kas te zetten. ­Zeker als ze jong zijn, zijn ze vatbaar voor vorstschade. Daarnaast moet je de kruiden niet te vaak oogsten. De temperatuur kan schommelen waardoor het soms lastig voor ze is om door te groeien.

Planten hebben in de winter andere verzorging nodig dan in de zomer. Zorg dat je planten kunnen draineren: dat er plek is om te lekken. Natte grond bevriest en zet dan uit tegen de plant waardoor de plant en de bak waar hij in zit ­beschadigen.

Mocht je bollen willen planten, dan is deze maand de tijd om dat te doen. Een goede techniek daarvoor is 'lasagnebeplanting', ook wel etagebeplanting: het planten van bollen in lagen (zoals in een lasagnegerecht), die op verschillende momenten uitkomen. Zo krijg je om de zoveel tijd nieuwe plantjes in de plantenbak en hoef je maar één keer te planten.

Zorg er wel voor dat de pot of bak waar je in plant hoog genoeg is. Je kunt opschrijven wat je precies hebt ­geplant - want het is makkelijk om dat te vergeten - of laat het een leuke verrassing zijn.

Pak ze goed in
Bij het balkonieren in de winter is het zaak dat je de planten goed beschermt. Bijvoorbeeld: hoe groter de pot, hoe beter. Planten houden het dan langer uit in droge tijden en je hoeft ze minder water te geven.

Ook kun je de potten ­gezellig bij elkaar zetten tijdens vorstperiodes. Of tegen de muur, ingepakt in een jute-, vliesdoek (speciale stof van polypropeen die zonlicht en lucht doorlaat) of noppen­folie (bubbeltjesplastic). Ze kunnen wel een jasje gebruiken als de temperatuur onder het vriespunt komt.

Als het extreem veel regent of erg koud is, kun je planten als kool, wintersla, en dergelijke onder plastic stolpen (cloches) plaatsen. Dat soort planten doet het beter onder een beschermend dakje en zo kun je ook groente oogsten in de winter.

Je kunt niet al je planten binnen zetten, dus bescherm ze in sommige gevallen buiten. Met een vliesdoek en wat bamboestokken kun je een ­minikas maken.

Stevig plastic lijkt ook een optie omdat dat het klimaat van binnen warmer maakt, maar dat laat geen vocht en licht door. Vliesdoek wel, maar dat is kwetsbaarder. Dus vouw de doek daarom dubbel, dan weet je zeker dat het werkt.

Als je het gevoel hebt dat je planten wat slapper worden, strooi dan extra gedroogde koemest onder de wortels. ­

Extra energie en voeding is geen overbodige luxe als het koud is en de dagen korter worden.

Winterkleuren

Koop groentes en winterbloeiers als:
Hebe (struikveronica)
Gualtheria (bergthee)
Helleborus (kerstroos)
Calluna (heide)
Winterpostelein
Snijkool (bladkool) of bloemkool
Den
Jeneverbes

Meer over