Zo is Amsterdam bereikbaar op Koningsdag

Harstikke leuk om met Koningsdag naar Amsterdam te komen of je door de stad te bewegen, maar de bereikbaarheid is alles behalve optimaal. Zo kom je toch waar je wezen moet.

Het Parool / ANP
Bootje? Verwacht niet dat je je eigen koers kan varen. Beeld anp
Bootje? Verwacht niet dat je je eigen koers kan varen.Beeld anp

Wie van buiten naar de stad wil komen, kan het beste per trein reizen. Houd wel rekening met drukke, volle coupés. De NS hanteert een speciale Oranjedienstregeling. Op diverse trajecten, onder meer naar Amsterdam, worden meer en langere treinen ingezet.

Reizen met het Oranjeretour bezorgt reizigers op Koningsdag 20 procent korting. Het kaartje is via internet te koop tot 27 april 14.00 uur en kan als e-ticket ook op de mobiele telefoon worden geladen.

Om reizigers in de drukte op Koningsdag op weg te helpen en de stations en treinen schoon te houden, zet de NS extra personeel in.

Met de auto
De gemeente raadt het sterk af om met de auto te komen, tenzij je zin hebt in files en ellenlange zoektochten naar parkeerplaatsen. Het grootste deel van het centrum is 27 april vanaf 07.30 uur namelijk afgesloten voor autoverkeer.

Het gaat hierbij grofweg om het gebied binnen de Houtmankade, Haarlemmer Houttuinen, Nassaukade, Stadhouderskade, de Amstel en de Valkenburgerstraat. Parkeren kan dus alleen daarbuiten. De P+R bij de RAI is op Koningsdag gesloten. De strook van de Houtmankade, Westerdoksdijk, de Ruijterkade (inclusief tunnel) en de Piet Heinkade wordt niet afgesloten.

Het grootste deel van de binnenstad is afgesloten voor autoverkeer. Beeld Gemeente Amsterdam
Het grootste deel van de binnenstad is afgesloten voor autoverkeer.Beeld Gemeente Amsterdam

Met de taxi
Ook voor taxi's is het centrum grotendeels afgesloten. De taxistandplaatsen in de binnenstad (waar de vrijmarkten zijn) zijn tijdelijk opgeheven. Taxi's zijn te vinden op de taxistandplaats bij het Centraal Station, de Stadhouderskade bij het Leidseplein, het Haarlemmerplein en op de Blauwbrug. Een Uber pakken kan natuurlijk ook, maar ook voor hen geldt: geen gemotoriseerd verkeer in het centrum.

Met het OV
Tijdens Koningsnacht, in de nacht van 26 op 27 april, rijdt het openbaar vervoer nog grotendeels volgens de normale dienstregeling. Op Koningsdag geldt er een aangepaste dienstregeling waarbij het openbaar vervoer wordt omgeleid. De meeste bussen en trams rijden alleen buiten het centrum.

Met de pont
De veren varen op Koningsdag zo vaak mogelijk en vervoeren zoveel mogelijk passagiers. Van en naar de NDSM-werf vaart een extra evenementenpont.

Zelf varen
Trotse eigenaar van een boot die tegen een stootje kan? Dan heb je natuurlijk het ultieme Koningsdagvervoer in handen. Mits je het niet erg vindt om met de meute mee te varen want eenmaal tussen de andere boten is je eigen koers varen onmogelijk.

Bovendien geldt op de Prinsengracht, Het Singel, Rokin, de Oudezijds Voorburgwal en de Oudeschans eenrichtingsverkeer. Geen toilet op je boot? Op de kaart hiernaast zie je waar je kan aanmeren voor een plaspauze. Ook handig: Waternet heeft een speciale VaarWater app voor Koningsdag.

Ook op het water gelden de 27e andere regels. Beeld Gemeente Amsterdam
Ook op het water gelden de 27e andere regels.Beeld Gemeente Amsterdam

Te voet of te fiets
Fietsen mag, maar moet je het willen? In het centrum zal je voornamelijk verstrikt raken tussen stapvoets wandelende drommen oranjegangers. Het handigste is dus je stalen edelros ergens aan de rand van je bestemming te parkeren en vervolgens de benenwagen te nemen. Tip: maak even een foto van waar je hem neerzet, dat helpt wellicht een katerige zoektocht te voorkomen.

Meer over