Update

Zimbabwe krijgt nog geen extra geld van Nederland

Koenders en Tsvangirai spraken met elkaar in het Johan de Witthuis in Den Haag. Foto: ANP/Olaf Kraak Beeld
Koenders en Tsvangirai spraken met elkaar in het Johan de Witthuis in Den Haag. Foto: ANP/Olaf Kraak

Zimbabwe krijgt nog geen extra geld van Nederland
DEN HAAG - Zimbabwe moet serieus werk maken van hervormingen voordat het Afrikaanse land van Nederland mogelijk extra steun krijgt. Dat was de boodschap die minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) zondag meegaf aan de Zimbabwaanse premier Morgan Tsvangirai, die op bezoek is in Nederland. Zimbabwe krijgt dit jaar wel 14,7 miljoen euro aan hulp die veelal verloopt via hulporganisaties.

Koenders en Tsvangirai spraken met elkaar in het Johan de Witthuis in Den Haag. Een ontspannen ogende Tsvangirai zei na afloop dat Zimbabwe in een overgangsfase zit. ''We hebben grote problemen maar die zijn niet onoplosbaar''. De voormalige oppositieleider leidt sinds drie maanden de regering in Harare maar moet wel de omstreden president Robert Mugabe boven zich dulden.

Van de huidige Nederlandse steun is 8 miljoen euro voor humanitaire hulp, 4 miljoen voor armoedebestrijding, 1 miljoen voor mensenrechtenorganisaties en de rest voor technische hulp en wederopbouw van de landbouwsector. Koenders is bereid verder te gaan dan noodhulp als Zimbabwe voldoet aan criteria op het gebied van mensenrechten, vrije pers, landverdeling en veiligheid. Daar zit geen tijdlimiet aan vast. Hoog politiek overleg, onder meer met de Europese Unie, moet de resultaten inzichtelijk maken.

Koenders benadrukte dat de voorwaarden in het belang zijn van de Zimbabwaanse bevolking ''van wie Nederland een vriend is.'' De minister heeft grote zorgen over het Afrikaanse land. Zo is de hyperinflatie ingedamd maar is de positie van de centrale bank nog niet goed. Ook worden nog steeds mensenrechtenverdedigers gearresteerd . Verder hebben veel mensen door de erbarmelijke situatie cholera opgelopen.

Tsvangirai spreekt maandag met premier Jan Peter Balkenende en minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken). Daarna gaat hij naar de Verenigde Staten om vervolgens terug te keren naar Europa. Vanwege de speciale relatie met Nederland, bezocht Tsvangirai als eerste Nederland.

De Zimbabwaanse premier zei niet zomaar geld te verwachten van de internationale gemeenschap. ''Ik kom niet bedelen; het gaat om de samenwerking. Dat is een proces.'' Hij wil uitleggen wat Zimbabwe doet en hoopt dat dit positief wordt benaderd. Zijn relatie met president Mugabe heeft zich volgens hem uiteindelijk goed ontwikkeld, maar beperkt zich tot een strikt zakelijke. (ANP)

Meer over