Zimbabwe had vorige week nog 217 dollar in staatskas

Zimbabwe had vorige week, na betaling van de ambtenaren, nog precies 217 dollar (160 euro) in kas. Dat zei Tendai Biti, de Zimbabwaanse minister van Financiën, vandaag tegen de BBC. In de dagen daarna zou er wel weer dertig miljoen dollar (22 miljoen euro) aan inkomsten zijn bijgeschreven.

Redactie
De Zimbabwaanse president Robert Mugabe. Beeld epa
De Zimbabwaanse president Robert Mugabe.Beeld epa

Biti gaf openheid van zaken om te illustreren dat de regering niet genoeg geld heeft om verkiezingen uit te schrijven, niet omdat Harare moeite zou hebben met de lopende rekeningen. Deze stembusgang zou er dit jaar van moeten komen, waarbij Zanu-PF, de partij van president Robert Mugabe, het op zou nemen tegen de Movement for Democratic Change, waar Biti deel van uitmaakt.

De coalitie-regering die in 2009 aan de macht is gekomen heeft een einde weten te maken aan de hyperinflatie die het land jarenlang heeft geteisterd, maar de economie is nog erg fragiel.

Biti klaagt er bij de BBC over dat zijn verklaring over de beschikbare fondsen uit zijn verband is getrokken. Het land is niet failliet, zegt hij. 'Ik wilde alleen maar illustreren dat we geen verkiezingen of een referendum kunnen financieren.'

Hiervoor zou in toaal 200 miljoen dollar (147 miljoen euro) nodig zijn en Biti zou nu samen met zijn collega Patrick Shinamasa van Justitie de taak hebben gekregen geld te vragen van donoren.

Meer over