Zilver 470-zeilsters De Koning/Berkhout

Foto EPA/Olivier Hoslet Beeld
Foto EPA/Olivier Hoslet

QINGDAO - De 470-zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout hebben maandag in Qingdao de zilveren medaille bij de Olympische Spelen behaald. De drievoudige wereldkampioenen verdedigden in de medalrace met succes hun stevige tweede plaats in het klassement. Ze eindigden in de finale op de vijfde plaats, ruim voldoende voor het zilver.

De Koning/Berkhout begonnen slecht. Bij de eerste boei lag het Nederlandse duo tiende en laatste. Bij het ronden van de tweede boei was het Oranje-tweetal achtste, precies voldoende voor behoud van zilver. De kans op goud was gezien de achterstand (achttien punten) op Rechichi/Parkinson uit Australië heel klein.

In de slotfase van de race wisten De Koning en Berkhout nog een aantal concurrenten in te halen, met de vijfde plaats en zilver als prachtig resultaat. Het goud was voor Rechichi/Parkinson, het brons ging naar de Brazilianen Oliveira/Swan.

De Koning (30) en Berkhout (27) vierden na de finish een spontaan feestje met elkaar. Ze lieten hun boot omslaan en sprongen in de Gele Zee. Daarna maakten ze een dansje op de romp. Met de Nederlandse vlag zwaaiden ze uitgelaten naar hun coach Jacco Koops en supervisor Jaap Zielhuis.

Voor Nederland is het de tweede zeilmedaille in Qingdao. Zondag won het Ynglingtrio Mandy Mulder/Annemieke Bes/Merel Witteveen ook zilver. Vier jaar geleden stond de Nederlandse zeilploeg bij Athene 2004 nog met lege handen. (ANP)

null Beeld
Meer over