Zieke Máxima eerder terug uit China

Een nierbekkenontsteking noopt koningin Máxima tot vervroegde terugkeer uit China. Ze vliegt dinsdagavond al terug naar Nederland en wordt in Den Haag voor nader onderzoek opgenomen in het Bronovo Ziekenhuis, zo liet de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdagmiddag weten. De koning vervolgt zijn reis door het Oost-Aziatische land.

Koningin Maxima tijdens het staatsbanket in de Golden Hall tijdens de tweede dag van het staatsbezoek aan China Beeld anp
Koningin Maxima tijdens het staatsbanket in de Golden Hall tijdens de tweede dag van het staatsbezoek aan ChinaBeeld anp

Tot de vervroegde terugkeer is besloten na overleg met artsen. De koningin heeft nierbekkenontsteking. Ze krijgt medicatie, maar de symptomen, zoals koorts en rugpijn, blijven aanhouden.

Koning Willem-Alexander zal het programma van het staatsbezoek tot en met donderdag vervolgen zoals gepland. Hij liet weten dankbaar te zijn voor alle goede wensen. 'Ik zal ze allemaal overbrengen,' zei de koning ten overstaan van de Nederlandse gemeenschap in Shanghai.

Willem-Alexander ontlokte veel reacties toen hij zei dat hij 'nogal alleen' stond op het podium. Dat was na zoveel jaar getrouwd te zijn heel apart, voegde hij eraan toe. Bij de voorgaande vijf staatsbezoeken zijn koning en koningin altijd samen opgetrokken.

Ziekte
Nierbekkenontsteking is een bacteriële infectie van de wand van het nierbekken van één of beide nieren. De ziekte kan zich op elke leeftijd openbaren en komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. De ziekte, waarbij sprake is van koorts, soms met koude rillingen, pijn en algeheel ziek zijn, wordt in het algemeen behandeld met antibiotica. Veel drinken en rust helpen ook.

Het Haagse Bronovo Ziekenhuis is al sinds jaar en dag berekend op koninklijke patiënten. Zo zijn de dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima er geboren. Het ziekenhuis ligt in de buurt van Paleis Huis ten Bosch, waar het gezin over enige tijd gaat wonen. Ook ligt Bronovo niet ver van hun huidige woonhuis De Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar.

Meer over