Zeven jaar voor serie overvallen op hotels

De rechtbank Amsterdam. Foto ANP Beeld
De rechtbank Amsterdam. Foto ANP

AMSTERDAM - De 36-jarige Tony S. is gisteren veroordeeld tot zeven jaar onvoorwaardelijk voor zijn rol bij gewapende overvallen op een stuk of tien hotels in het centrum en Zuid, oktober vorig jaar.

Justitie is in beroep gegaan. De officier van justitie eiste tegen S. twee weken geleden het dubbele.

De rechtbank zegt veertien jaar te veel te vinden: ''Bij de bepaling van de op te leggen straf gaat de rechtbank uit van wat in soortgelijke zaken pleegt te worden opgelegd, hetgeen ligt tussen de vijf en tien jaar.''

Met justitie is de rechtbank van mening dat het hier gaat om 'ernstige feiten', dat S. en zijn veronderstelde mededader Adrie S. 'zich hebben laten leiden door hun zucht naar geldelijk gewin', en dat zij dat hebben gedaan 'zonder zich om de slachtoffers te bekommeren'.

Tony S. verklaarde twee weken geleden dat hij vorig jaar vanwege een mislukte drugsdeal werd bedreigd; als hij niet snel 40.000 euro betaalde, zou hij worden vermoord. Met Adrie S. besloot hij vervolgens hotels te gaan overvallen in, onder meer, de P.C. Hooftstraat, de Beethovenstraat, de Roemer Visscherstraat, de Tweede Helmersstraat, op de Herengracht en in de Nes. Buit was er nauwelijks, maar het hotelpersoneel werd wel mishandeld. Alle overvallen werden in één maand tijd gepleegd.

In het voordeel van Tony S., een veelpleger met een ellenlang strafblad en een hardnekkige alcoholverslaving, spreekt volgens de rechtbank dat hij er in tegenstelling tot Adrie S. voor heeft gekozen 'feiten die hij heeft gepleegd te bekennen'. Volgens de rechtbank heeft S. daarmee 'berouw' getoond.

Verder acht de rechtbank het niet onaannemelijk dat Tony S. inderdaad 'onder druk is gezet na het mislukken van een drugstransactie'. ''Daarnaast geeft hij uiting aan zijn spijt door deel te nemen aan voorlichting van basisscholieren in de gevangenis met het doel hen te weerhouden van het plegen van strafbare feiten.''

Tony S. is door de rechtbank tevens veroordeeld tot het betalen van (kleine) schadevergoedingen aan slachtoffers van zijn overvallen die zo'n genoegdoening hadden geëist. Tegen medeverdachte Adrie S. zal in een later stadium uitspraak worden gedaan; hij heeft niet alleen steeds geweigerd verklaringen af te leggen, maar verscheen twee weken geleden ook niet ter zitting. (BART MIDDELBURG)

Meer over