'Zeslandenoverleg mogelijk hervat na opschorten uraniumverrijking N-Korea'

Noord-Korea schort zijn uraniumverrijking op en schrapt nucleaire en rakettesten, zo melden de Verenigde Staten vandaag. Volgens een anonieme bron binnen de overheid kan deze aankondiging de deur openen naar de uiteindelijke voortzetting van het zeslandenoverleg, dat moet leiden tot de ontmanteling van het nucleaire programma van Pyongyang.

AP/Redactie
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tussen militairen van het Noord-Koreaanse leger. Beeld AFP
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tussen militairen van het Noord-Koreaanse leger.Beeld AFP

De regering in Pyongyang liet een vergelijkbare, maar in andere woorden opgestelde verklaring uitgaan. Noord-Korea heeft ingestemd met de nucleaire moratoria om de 'positieve sfeer' in de gesprekken met de Verenigde Staten te bewaren, zei het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Pyongyang gaat akkoord met de komst van waarnemers van het Internationaal Atoomenergie Agentschap om te controleren of het moratorium op uraniumverrijking wordt nageleefd en om toezicht te houden op de ontmanteling van de kernreactor in Yongbyon.

De toezeggingen zijn een doorbraak in de onderhandelingen over het Noord-Koreaanse atoomprogramma. In ruil voor de Noord-Koreaanse stappen leveren de Verenigde Staten het stalinistische land voedselhulp. Over de details van deze hulp wordt nog nader overleg gevoerd.

Amerikaanse en Noord-Koreaanse onderhandelaars voerden vorige week overleg in Beijing, het eerste sinds het plotselinge heengaan van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il. Voor zijn dood was een akkoord al dichtbij, maar het nieuwe bewind in Pyongyang heeft nog geen twee maanden later toch al besloten te voldoen aan de voorwaarden van de VS voor hervatting van het zeslandenoverleg.

Noord-Korea stapte in het voorjaar van 2009 uit het zeslandenoverleg uit woede over sancties van de Verenigde Naties tegen het bewind in Pyongyang. Die waren afgekondigd wegens nieuwe Noord-Koreaanse nucleaire proeven en de test van een langeafstandsraket.

Meer over