Zelfmoordaanslag op kerk Nigeria

Een zelfmoordenaar is vandaag in de Nigeriaanse stad Jos een kerk binnengereden met een auto vol explosieven. Daardoor zijn zeker drie mensen omgekomen. Daarnaast raakten 10 mensen gewond. Dat meldden lokale kerkleiders.

AP/ANP
Vrijdagavond vielen in Nigeria 12 doden toen een politiestation in Gombe werd aangevallen, vermoedelijk door islamitische sekteleden. Beeld ap
Vrijdagavond vielen in Nigeria 12 doden toen een politiestation in Gombe werd aangevallen, vermoedelijk door islamitische sekteleden.Beeld ap

'We waren in de kerk voor een dienst en de zelfmoordenaar reed door het hek, de kerk in en de bom ging af', aldus predikant John Haruna. Kerkganger en mensenrechtenactivist Mark Lipdo vertelde eenzelfde verhaal. 'De auto reed richting de preekstoel en ontplofte', zei hij.

De aanslag is vooralsnog niet opgeëist, maar in heel Nigeria worden aanslagen gepleegd door de radicaalislamitische sekte Boko Haram. Op eerste kerstdag viel Boko Haram een katholieke kerk in Madalla aan. Daarbij kwamen zeker 44 mensen om het leven. Ook heeft de sekte de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op kerstavond in Jos waarbij rond de tachtig doden vielen.

Jos, de hoofdstad van Plateau, wordt de afgelopen jaren verscheurd door geweld tussen de twee belangrijkste religieuze groepen, de islamieten en de christenen. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vielen alleen in 2010 al rondom Jos ten minste duizend doden. Het geweld komt vooral voort uit lokale problematiek.

De regering van de deelstaat Plateau wordt gedomineerd door christelijke politici die ervoor zorgen dat moslims juridisch niet worden erkend als burgers. Veel moslims hebben daardoor geen toegang tot een baan bij de overheid.

Meer over