Zeldzame vlinder fladdert bij A10

Op een stukje groen bij de A10 hebben vrijwilligers van de Vlinderstichting vorige week de iepenpage gespot. Een stuk of vijftien van deze zeldzame vlinders werden tijdens de zoektocht naar zijn broertje, de eikenpage, vliegend rond de kroon van een iep waargenomen.

Priscilla Tienkamp
De iepenpage is lastig te spotten Beeld Vlinderstichting
De iepenpage is lastig te spottenBeeld Vlinderstichting

De iepenpage werd tot voor kort zelden gezien, vertelt ecoloog Albert Vliegenthart van de stichting. "Deze vlinder is sinds 2012 bij ons in the picture, toen hij werd gespot in Heerlen. Daarna zijn we gericht gaan zoeken en hebben hem zo gevonden op meer plekken in Limburg, de Achterhoek en in Eindhoven."

Dat de vlinder nu ook in de buurt van Amsterdam fladdert, is volgens de ecoloog een bijzondere gebeurtenis. "We dachten dat ze hier niet voor zouden komen vanwege de bodemstructuur. In het zuiden van het land heb je een combinatie van leem en zandgrond, wat ook invloed heeft op de zuurte van het boomblad en die zo aantrekkelijk maakt voor de vlinder."

Broertje
De vrijwilligers die de iepenpage in Amsterdam vonden, liepen hem dan ook min of meer bij toeval op een groen stukje langs de A10 ter hoogte van de afslag naar de S107 tegen het lijf. "Ze waren daar bezig met een gerichte zoektocht naar zijn broertje, de eikenpage. Toen zagen ze hoog rond een iep deze vlindertjes vliegen."

De vrijwilligers geloofden dat het om de iepenpage ging, maar de Vlinderstichting had meer dan alleen hun overtuiging nodig. "We hebben ze gevraagd of ze naar de plek terug konden keren om beeld te maken. Het gaat ons er echt niet om dat we een mooi plaatje hebben. Het gaat om de identificatie: onze experts hebben herkenningspunten nodig om te bepalen om welke vlinder het gaat. Daarbij is bewegend beeld handig: dan kunnen we ook aan de hand van het gedrag bepalen om welke soort het gaat."

Die oproep vond onder andere weerklank bij stadsecoloog Geert Timmermans, die samen met Edo Goverse van de onderzoeks- en kennisorganisatie voor amfibieën, reptielen en vissen Ravon vijf dagen lang bij de bomen langs de snelweg zaten te posten met telescopen en camera's. Een door hen gemaakt filmpje, waarop voor het lekenoog eigenlijk alleen een vliegend vlekje te zien is, overtuigde de Vlinderstichting dat het echt om de iepenpage ging. De vlinder vliegt op een onderscheidende manier, snel en schokkerig.

Stadsvlinder
Vliegenthart verwacht dat de vlinder in de toekomst vaker in Amsterdam te zien zal zijn. "Het is een geschikte stadsvlinder, ook in Heerlen komt hij in de bebouwde kom voor." De Amsterdamse grond lijkt hem niet te deren. Waar ze wel afhankelijk van zijn, is de aanwezigheid van iepen. "Deze vlinder legt haar eitjes uitsluitend in deze boom," aldus Vliegenthart. Dat maakt Amsterdam uitermate geschikt. "Jullie hebben 70.000 geregistreerde iepen en ook nog een flink aantal ongeregistreerde."

Of de vlinder ook iets gaat bijdragen aan de stadsnatuur, vindt Vliegenthart lastig te zeggen. "Vlinders hebben natuurlijk verschillende functies voor de natuur, maar het is mij niet bekend of deze soort een bijzondere bijdrage levert. Ze verspreiden in ieder geval geen iepenzaadjes," weet de ecoloog.

Amsterdammers die zelf de iepenpage willen spotten, hebben geen makkelijke taak. De vlinder is snel, klein - zo groot als een bij of hommel - en weinig opvallend van kleur. En dan spenderen ze ook nog eens het grootste deel van hun leven in de kroon van de iep. Daar heeft de stedeling dan nog geluk mee: genoeg hoogbouw in de stad, waardoor je recht in de kroon kan kijken. Met een biertje of kopje koffie op het balkon gaan zitten en dan maar naar die kroon blijven staren, adviseren de vlindermannen dus in het radioprogramma Vroege Vogels. "Dan hoef je niet met nekkramp naar die beesten te kijken."

Luister hier de reportage van Vroege Vogels over de iepenpage in Amsterdam.

Meer over