Update

Zeker zestig doden door aanslaggolf Irak

Aanslagen verspreid over Irak hebben vandaag het leven van zeker zestig mensen geëist. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zitten al-Qaeda en aanverwante soennitische organisaties achter de aanvallen.

ANP/Reuters

De aanslagen in de hoofdstad Bagdad en andere Iraakse steden waren vooral gericht tegen sjiitische doelen en de politie. Alleen al in Bagdad kwamen 32 mensen om. Zeker 10 bommen ontploften in overwegend sjiitische wijken. Politiepatrouilles, forenzen en mensen in winkelgebieden in de stad werden beschoten.

'We aten soep in een restaurant voor het ontbijt toen de bom ontplofte. Ik verloor het bewustzijn. Toen ik bijkwam zag ik overal mensen en lichaamsdelen', aldus politiefunctionaris Ahmed Kadhim.

Behalve de hoofdstad Bagdad, zijn ook steden getroffen in de provincies Babil, Diyala, Kirkuk en Salah ad Din, de thuisstreek van oud-dictator Saddam Hussein. Het was een van de bloedigste dagen sinds de laatste Amerikaanse troepen Irak eind vorig jaar verlieten.

Het geweld tegen Iraakse sjiieten en de overheid is de afgelopen tijd sterk toegenomen. Dat gebeurde nadat de sjiitische premier Nuri al-Maliki enkele belangrijke soennitische politici buitenspel zette. De soennitische vicepresident Tareq al-Hashemi werd ervan beschuldigd dat hij doodseskaders zou hebben geleid en is gevlucht. Hij ontkent de beschuldigingen en zegt dat Maliki een complot heeft gesmeed om van zijn rivalen af te komen.

De regeringscoalitie van sjiieten, soennieten en Koerden probeert te voorkomen dat het sektarisch geweld dezelfde vormen aanneemt als in 2006 en 2007. Toen kwamen duizenden mensen om het leven.

Meer over