Update

Zeker 67 patiënten met mazelen in biblebelt

Inmiddels is van zeker 67 mensen in de biblebelt bevestigd dat zij de mazelen hebben. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag laten weten. Het daadwerkelijke aantal zieken ligt waarschijnlijk nog veel hoger, omdat lang niet alle patiënten naar de huisarts stappen.

Een kind wordt gevaccineerd tegen onder andere mazelen Beeld Archieffoto ANP
Een kind wordt gevaccineerd tegen onder andere mazelenBeeld Archieffoto ANP

'En de piek is nog lang niet bereikt, aldus een woordvoerder.Dinsdag stond de teller van bevestigde gevallen nog op 30. Het gaat vooral om kinderen van 4 tot 12 jaar op reformatorische scholen in het Land van Heusden en Altena, de Bommelerwaard en de Alblasserwaard. Eén kind kan zeker tien anderen besmetten als zij niet zijn ingeënt.

Verreweg de meeste kinderen in Nederland zijn gevaccineerd tegen de mazelen, maar streng-gereformeerden zien daar vanwege hun geloof vaak vanaf. Wie ziek wordt, krijgt vaak last van koorts, verkoudheid, huiduitslag en rode ogen. Van 4 dagen voor tot 4 dagen na het begin van de huiduitslag kan iemand anderen aansteken.

Een vaccinatie is nooit 100 procent waterdicht, maar in de praktijk maakt dat weinig uit. 'In Nederland is een hele grote kudde-immuniteit', stelt een woordvoerder. 'Mocht een Nederlander het virus meenemen uit het buitenland, wat lijkt te zijn gebeurd, dan stopt het vaak bij hem of haar omdat mensen om in de omgeving wel gevaccineerd zijn. In de Biblebelt is het altijd de vraag of de ziekte uitdooft of, zoals nu, juist overslaat.'

Op de Ds. Gisbertus Voetiusschool in de Brabantse plaats Andel hebben momenteel 50 van de 245 basisschooleerlingen de mazelen. 'Op dit moment is ongeveer 20 procent van de leerlingen ziek. Het merendeel van de kinderen bij ons op school is inderdaad niet ingeënt en de meeste ouders zullen het tegen Gods' beschikking vinden om in te enten', zei schooldirecteur Jan Willem de Leeuw eerder in het radioprogramma Dit is de Dag. De mazelenuitbraak begon in de onderbouw en heeft zich inmiddels verplaatst naar de oudere leerlingen.

Meer over