Zeeboerderij kiest het ruime sop in Zeeland

In de provincie Zeeland is vandaag de eerste zeeboerderij geopend: de Schelphoek. De toekomst van het boerenbedrijf ligt in zee. De duurzame boerderij, waar zeewier wordt gekweekt, bestaat uit drijvende pontons. Het wier, dat bol staat van eiwitten en zetmeel, kan worden verwerkt in een keur aan producten, zoals kroketten, chocolademelk en medicijnen. Het kan echter ook als grondstof voor bio-energie dienen.

David van der Heeden
Ben de Reu, gedeputeerde van de provincie Zeeland, laat zeewier van de Schelphoek zien. Beeld anp
Ben de Reu, gedeputeerde van de provincie Zeeland, laat zeewier van de Schelphoek zien.Beeld anp

Omdat de traditionele landbouw op termijn niet meer afdoende is om aan de wereldwijde vraag te voldoen, zijn wetenschappers continu bezig met het zoeken naar nieuwe mogelijkheden. De drijvende boerderij is, na onderzoek door plantkundigen van de Landbouwuniversiteit in Wageningen, één van de opties om de gestaag groeiende wereldbevolking van voedsel en energie te voorzien.

Boeren op zout water
De boer van de toekomst zoekt het op het water. Zout water. Daar groeit het zeewier aan dikke touwen, en als kool. De verwachtingen van de biologen met het 'nieuwe' gewas zijn dan ook groot. Het slierterige goedje zou door zijn samenstelling op termijn ook als grondstof voor kunststof kunnen dienen. De proef met de zeeboerderij, voor de kust van Schouwen-Duiveland, gaat minimaal drie jaar duren en mag niet ten koste gaan van de natuur en/of biodiversiteit.

Een inventieve Zeeuwse slijter, Petra de Boevere, heeft van de nood inmiddels al een deugd gemaakt: zeewierjenever. De geur en smaak van de zee gevangen in alcohol. Ooit bedoeld als gimmick voor bij de Zeeuwse oesters, maar nu een groot succes. Voorlopig stopt zij nog Japans zeewier in haar drankje, maar ook daar hoopt ze, met de komst van de zeewierboerderij, binnenkort verandering in te kunnen brengen. Proost!

Zeewier of zeesla is ook rauw prima te eten. Beeld anp
Zeewier of zeesla is ook rauw prima te eten.Beeld anp
Het zeewier groeit aan dikke touwen in het zilte water. Beeld anp
Het zeewier groeit aan dikke touwen in het zilte water.Beeld anp
Meer over