Ze zijn er weer: de eerstejaars

AMSTERDAM - De stad waar ze minstens vier jaar 'de tijd van hun leven' zullen hebben? Dat kunnen deze eerstejaars zich nog niet voorstellen, aan de zenuw-achtige gezichten te zien.

Ze kwamen gisteren met enkele honderden naar de Oudemanhuis-poort voor het begin van de introductieweek van de UvA - zo druk zal het er dit jaar niet meer zijn. Hun wordt de komende vijf dagen een dag- én nachtvullend programma aangeboden. Ze krijgen rondleidingen, workshops en feestjes verspreid door de stad.

Maar op deze dag hebben ze nog geen idee wat deze plek, dit epicentrum van de UvA, voor hen gaat betekenen. Iedereen is op zoek naar zijn groepje, begeleid door ouderejaars met genummerde bordjes.

Gelukkig kan de Commissie Intree, herkenbaar aan gele shirtjes, goed met de lichte hectiek overweg. Bij een meisje is de paniek in haar ogen te lezen. ''Mijn groepje is al weg.'' Met haar groepsnummer kan een van de commissieleden haar begeleider traceren.

Jesper van der Putte (18) heeft zijn groepje makkelijk gevonden. Zijn dag begint in een lokaal, waar hij kennismaakt met andere eerstejaars die, net als hij, sociale geografie gaan studeren. Om vier uur arriveren de studenten bij Carré voor de officiële opening van de 'intreeweek'. In de tussentijd heeft Jespers groepje eigenlijk weinig ondernomen. ''Van de activiteiten op de Nieuwmarkt hebben we er bijzonder weinig gedaan. Ik heb eigenlijk vooral op het terras gezeten.''

Rector magnificus prof. dr. Dymph van der Boom spreekt haar novieten streng toe. ''Bij de UvA wordt je niets op een presenteerblaadje aangeboden. Je moet het zelf doen.'' In het tot de nok gevulde theater dat even dienst doet als collegezaal, zakken de eersten knikkebollend weg.

Bij burgemeester Job Cohens uitleg over het helen van fietsen zijn de oren gespitst. ''Ik weet niet precies hoe hoog de studiefinanciering is. Je kunt ook voor vier jaar gevangenisstraf kiezen. Voordeel daarvan kan zijn dat er tegen die tijd een kamer voor je is.''

De burgemeester wil de jonge belofte voor zich niet alleen voor de stad, maar ook voor de sport enthousiast maken. ''Leef in de breedte. Blijf niet in een groepje hangen, maar kijk om je heen. Bijvoorbeeld op een sportvereniging.'' Als het aan Cohen ligt, ziet hij de aankomende studenten terug op de Olympische Spelen 2028 in Amsterdam.

''Als de Noord/Zuidlijn dan af is,'' zegt spreker Dolf Jansen. ''Ik heet jullie welkom in het enige gebouw in Amsterdam dat wél af is.''

's Avonds gaat het programma verder in het Flevopark. Daar verkoopt ASVA Studentenunie fietsen. Voor 45 euro heb je een legale fiets. Jansen: ''Jongens, ga naar dat Flevopark. De junks staan er ook, met fietsen voor een tientje.'' (MAIKE SMELT)

Meer over