Aangeboden door Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Zadie Smith is op 19 november bij The School of Life!

The School of Life
null Beeld

Op donderdag 19 november spreekt de wereldberoemde schrijver Zadie Smith bij The School of Life. Smith is bekend van prijswinnende romans als Witte tanden en Over schoonheid en heeft net een prachtige essaybundel uitgebracht: Overpeinzingen. Hierin deelt ze de observaties die ze had tijdens de eerste golf van corona. In aanloop naar het online event stelden we haar alvast een paar vragen over hoe het leven nu is.

Hoe ervaar je op dit moment het verstrijken van de tijd?

Ik dacht altijd dat het leven verschrikkelijk kort was en werd gekweld door hoeveel ik wilde doen en hoe weinig tijd er was om het allemaal te doen. Nu weet ik op dinsdag al vaak niet meer hoe ik het tot zondag moet gaan uithouden. En denk ik soms dat als de dood op vrijdag komt dat misschien wel een opluchting zal zijn.

Waarom voelen we ons vaak zo gedwongen om verschillende vormen van lijden te vergelijken?

Het medelijden dat we met onszelf hebben is grenzeloos. Er is geen mens op aarde die naar de gebeurtenissen van zijn leven kijkt en denkt: als dit een roman was, zou ik de slechterik zijn. Moordenaars niet, dictators niet – niemand.

We zijn ondergedompeld in onze eigen subjectiviteit. En de grootste belediging die deze subjectiviteit zich kan voorstellen, is het idee dat anderen hetzelfde soort pijn - of erger! - ervaren als wij. Dat ze geen bijrollen spelen in ons existentiële verhaal, maar sterren zijn in hun eigen verhaal, waar wij in feite maar een bijrol in hebben.

Maar in ons sociale leven (als we als een goed mens gezien willen worden, en dat willen we meestal wel) moet dit allemaal verborgen blijven. Dus creëren we uitgebreide externe systemen die op objectieve wijze het relatieve lijden indelen en houden we hier streng toezicht op, zodat niemand de (geheel menselijke, kind-achtige) innerlijke stem kan horen die constant jankt: EN IKKE DAN??

null Beeld

Online events bij The School of Life. De grootste sprekers (en ideeën) bij jou thuis!

Als je iedereen één opdracht kon geven die ze nu zouden moeten doen, wat zou dat dan zijn?

Ik schrijf anderen niet graag dingen voor. De opdrachten die ik mezelf geef hebben te maken met een zekere stapel boeken, een zekere hoeveelheid muziek, mensen bellen en met ze praten of ze lange brieven met veel leestekens e-mailen, en steeds minder tijd besteden aan het bekijken van berichten op schermen die voor miljoenen mensen bedoeld zijn in plaats van voor alleen mij.

Wat valt je nu op als je om je heen kijkt?

Bladeren. Ik ben op dit moment gek op bladeren. Bladeren, en de kleine hondjes die er doorheen lopen.

Wil je meer horen van Zadie Smith? Op donderdag 19 november is ze te gast bij een online event van The School of Life. Interviewer Clarice Gargard vraagt haar naar haar gedachten, twijfels en verhalen over het leven nu. Wil je bij dit bijzondere gesprek zijn? Bestel hier je tickets.

De online events van The School of Life zijn een podium voor grote sprekers uit binnen- en buitenland. Schrijvers, kunstenaars, filosofen en psychologen brengen hun nieuwste ideeën naar je huiskamer.

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.