Musea in 2017

Zaans Museum verdubbelt aantal bezoekers in twee jaar

Hoeveel bezoekers ontvingen de Amsterdamse musea in 2017? Hier verzamelen we alle cijfers van de verschillende musea en attracties uit de stad.

ANP/Het Parool
Het Zaans Museum verdubbelde in twee jaar het aantal bezoekers. Beeld ANP
Het Zaans Museum verdubbelde in twee jaar het aantal bezoekers.Beeld ANP

Zaans Museum verdubbelt aantal bezoekers in twee jaar

In slechts twee jaar tijd heeft het Zaans Museum het bezoekersaantal weten te verdubbelen: van 70.000 in 2015 naar ruim 142.000 in 2017. Reden hiervoor is de nieuwe strategie van het museum om in te spelen op de vele bezoekers van de Zaanse Schans.

In 2017 is het museum druk geweest om zowel inhoudelijk als promotioneel goed aan te sluiten bij de Zaanse Schans, met 2,2 miljoen bezoekers een van de best bezochte attracties in de omgeving Amsterdam. Zo kwam er de Zaanse Schans Card, een kaart die toegang geeft tot meerdere locaties op de Schans.

Wat ook hielp is dat het Zaans Museum in 2016 drie nieuwe locaties opende: een wevershuis, kuiperij en vissershuisje. Op al deze plekken zitten vrijwilligers in authentieke streekdracht.

Lees ook: Het roemruchte verleden van de industrie rond Zaandam en IJmuiden

Moco Museum trekt 400.000 bezoekers in eerste hele jaar

In het allerlaatste weekend van 2017 kwam de 400.000ste bezoeker van het jaar het Moco Museum in. Het particuliere museum voor hedendagse kunst opende anderhalf jaar geleden de deuren aan het Museumplein.

"Samen met een team van vijftig jonge Amsterdammers wordt er elke dag keihard gewerkt aan dit succes. Letterlijk elke week worden innovaties doorgevoerd," zeggen de oprichters in een persbericht.

Eduard Pieter Oud neemt als zakelijk directeur vanaf januari een groot gedeelte van de organisatie en bezoekersmarketing op zich. De organisatie is nog op zoek naar een nieuw operationeel directeur.

Het Moco aan het Museumplein. Beeld ANP
Het Moco aan het Museumplein.Beeld ANP

Hermitage trekt half miljoen bezoekers

Museum De Hermitage heeft in 2017 503.000 bezoekers getrokken, daarmee was het jaar een van de succesvolste sinds de opening in 2009.

De Hermitage Amsterdam trok in 2015 en 2016 respectievelijk 457.000 en 468.000 belangstellenden.

De Hermitage had dan ook twee enorme kassuccessen: 'Hollandse Meesters uit de Hermitage' en '1917. Romanovs en Revolutie'.

Laatstgenoemde expositie raakte veel mensen door het persoonlijke verhaal over het einde van de laatste Russische tsarenfamilie, geïllustreerd met eveneens veel persoonlijke spullen van deze Romanovs.

'Hollandse meesters uit de Hermitage; oogappels van de tsaren' is nog tot eind mei te zien. De Hermitage in Sint-Petersburg leende meer dan zestig Hollandse meesters uit, die in vroeger tijden met name door de tsaren zijn verzameld. Behalve zes Rembrandts zijn er werken van onder anderen Ferdinand Bol, Gerard ter Borch, Gerard Dou, Govert Flinck, Jan van Goyen, Frans Hals, Paulus Potter, Jacob van Ruisdael en Jan Steen. Ze zijn veelal voor het eerst sinds hun vertrek naar Rusland weer 'thuis'.

Nieuwe Kerk trekt 228.000 bezoekers

De Nieuwe Kerk Amsterdam heeft in 2017 228.000 bezoekers gekregen. Dat is iets meer dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

World Press Photo 2017 zorgde met 96.000 bezoekers voor 40 procent van het totaal aantal bezoekers. In de Nieuwe Kerk waren het afgelopen jaar verder het Meesterwerk met El Greco's Pentecostés, Reis in de Tijd en We Have a Dream. Gandhi, King, Mandela te zien.

In januari was nog de hittentoonstelling 90 Jaar Marilyn te zien, die 2016 al tot een bezoekersrecordjaar maakte.

Komend jaar staan onder andere Jeff Koons' Gazing Ball, Life of Buddha en natuurlijk World Press Photo 2018 op de agenda.

De Nieuwe Kerk heeft geen vaste collectie, maar huist alleen tijdelijke tentoonstellingen. Beeld Evert Elzinga
De Nieuwe Kerk heeft geen vaste collectie, maar huist alleen tijdelijke tentoonstellingen.Beeld Evert Elzinga

Zaanse Schans trekt 2,2 miljoen bezoekers

De Zaanse Schans sluit 2017 af met een record van 2,2 miljoen bezoeken. In 2016 was dit nog 1,8 miljoen. 90 procent van de bezoekers komt uit het buitenland.

De Zaanse Schans is een van de best bezochte attracties in de omgeving van Amsterdam.

Om te anticiperen op een verwachte toename van de groei naar 3 miljoen heeft Stichting de Zaanse Schans, in samenwerking met de gemeente Zaanstad recentelijk een plan voor de toekomst gepresenteerd. Hierin staan maatregelen waardoor het erfgoed en de leefbaarheid behouden kunnen blijven bij een grote toeristenstroom.

De verwachting is dat de Zaanse Schans groeit naar 3 miljoen bezoekers per jaar Beeld Zaanse Schans
De verwachting is dat de Zaanse Schans groeit naar 3 miljoen bezoekers per jaarBeeld Zaanse Schans

Vernieuwing Anne Frank Huis deert bezoek niet

De vernieuwingswerkzaamheden in het Anne Frank Huis hebben het afgelopen jaar weinig effect gehad op het aantal bezoekers.

De beroemde onderduikplek trok 1.266.966 miljoen mensen, maar iets minder dan het recordjaar van 2016 met 1.295.585. Het museum, dat tijdens de werkzaamheden gewoon openblijft, kijkt dan ook terug op een goed jaar.

Dezelfde service
Volgens zakelijk directeur Garance Reus-Deelder is het niet altijd eenvoudig om bezoekers te ontvangen met dezelfde service als gebruikelijk. "We vragen veel van onze medewerkers, de omgeving en af en toe van onze bezoekers. Alleen al omdat we bezoekers momenteel geen plek kunnen bieden waar ze met een kopje koffie rustig na kunnen praten over hetgeen ze ervaren hebben op deze historische plek.''

Door de vernieuwing krijgen de bezoekers meer historische context en verdieping geboden om het levensverhaal van het Joodse meisje en haar familie beter te kunnen begrijpen. Het authentieke karakter van het huis blijft intact. Naar verwachting is de verbouwing halverwege dit jaar klaar.

Lees ook: Britse kunstenaar bouwt Anne Frankhuis na in Tel Aviv

De ADAM Toren is sinds mei vorig jaar open voor publiek. Beeld anp
De ADAM Toren is sinds mei vorig jaar open voor publiek.Beeld anp

Half miljoen bezoekers voor A'DAM Toren

Het Amsterdamse uitkijkpunt A'DAM LOOKOUT heeft dit jaar 485.000 bezoekers getrokken. Ook steeds meer buitenlandse toeristen weten volgens de organisatie de weg naar het observatiedek op de voormalige Shell-toren in Amsterdam-Noord te vinden om vanaf 100 meter hoogte te genieten van het uitzicht.

Ruim 200.000 bezoekers maakten dit jaar een rit in de schommel die op 100 meter hoogte heen en weer over de rand van de toren gaat.

In totaal was het paleis 245 dagen geopend voor publiek. Beeld anp
In totaal was het paleis 245 dagen geopend voor publiek.Beeld anp

Paleis op de Dam trekt meer bezoekers

Het afgelopen jaar bezochten ruim 258.000 mensen het Koninklijk Paleis Amsterdam. In 2016 ontving het paleis op de Dam 238.000 bezoekers. Dat maakte het officiële ontvangstpaleis van koning Willem-Alexander donderdag bekend.

In totaal was het paleis in de hoofdstad 245 dagen geopend voor publiek. De overige dagen waren gereserveerd voor koninklijke ontvangsten.

Het doel is ook in 2018 het statige pand op de Dam zoveel mogelijk te openen voor geïnteresseerden.

Stedelijk trekt meer bezoekers tijdens bewogen jaar

Hoewel het een tumultueus jaar was voor het Stedelijk Museum, met het vertrek van de directeuren Karin van Gilst en Beatrix Ruf, en de aanstelling van van interim-directeur Jan Willem Sieburgh, wist het museum dit jaar meer bezoekers te trekken dan vorig jaar.

Het Stedelijk verwacht dit jaar 680.000 bezoekers te ontvangen. Dat zijn er 30.000 meer dan in 2016, maar een stuk minder dan in het recordjaar 2014, toen het museum voor moderne kunst 800.000 bezoekers over de vloer kreeg.

De stijging ten opzichte van vorig jaar is volgens het museum mede te danken aan de exposities van publiekslievelingen zoals Jordan Wolfson, Ed van der Elsken en Keith Haring.

Lees ook: Dit is de nieuwe, onorthodoxe presentatie van het Stedelijk

Het Museumplein gezien vanuit de lucht Beeld anp
Het Museumplein gezien vanuit de luchtBeeld anp

Ook Joods Cultureel Kwartier breekt record

Het Joods Cultureel Kwartier, waar het Joods Historisch Museum, het Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum onder vallen, heeft dit jaar 370.000 bezoekers getrokken.

Dat is het beste resultaat uit de geschiedenis, zo meldt de organisatie. En dat terwijl het Joods Historisch Museum vorig jaar met de tentoonstelling over Amy Winehouse nog een enorme blockbuster in huis had. Inclusief die expo kwam het totaal vorig jaar uit op 'slechts' 328.000 bezoekers.

De tentoonstelling over het werk van Charlotte Salomon was een van de grote publiekstrekkers dit jaar van het Joods Historisch Museum Beeld JHM
De tentoonstelling over het werk van Charlotte Salomon was een van de grote publiekstrekkers dit jaar van het Joods Historisch MuseumBeeld JHM

Recordjaar voor Nemo

Wetenschap- en technologiemusuem Nemo had in 2017 een recordjaar. Ten opzichte van een jaar eerder steeg het aantal bezoekers met liefst 8,5% tot 670.000 bezoekers.

null Beeld Digidaan
Beeld Digidaan

Scheepvaartmuseum ziet bezoekersaantal groeien

Het Scheepvaartmuseum sluit 2017 naar verwachting af met 348.000 bezoekers. Dat is een stijging van 20 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Het museum met de op een na grootste maritieme collectie zag tevens het aantal bezoeken van schoolkinderen (15 procent), van toeristen (8 procent) en bezoekers tijdens evenementen (41 procent) groeien.

Met name de tentoonstelling Blaeu's Wereld in Kaart werd goed bezocht. 76 procent van het totale aantal bezoekers bezocht de expositie en bezoekers beloonden Blaeu's Wereld in Kaart met een 8,4.

Sinds december huisvest het museum een nieuwe attractie. Bezoekers kunnen in een virtual reality-tour meemaken hoe de haven van Amsterdam zich ontwikkelde in de Gouden Eeuw.

null Beeld Melody Lieftink
Beeld Melody Lieftink

Na record dit jaar minder bezoekers voor Foam

Waar Foam vorig jaar een recordaantal bezoekers welkom heette, heeft het fotomuseum in 2017 210.000 bezoekers ontvangen. Dat zijn er 30.000 minder dan in 2016, maar wel iets meer dan in 2015 (200.000 bezoekers).

Foam vierde afgelopen jaar haar vijftienjarig bestaan. In totaal werden er twintig tentoonstellingen georganiseerd, waaronder het werk van Hiroshi Sugimoto, William Eggleston en Gordon Parks.

Ook werd Foam Magazine beloond met de internationale Lucie Award voor het beste fotografiemagazine van het jaar. Momenteel is in het museum het werk van de Hongaarse fotograaf André Kértesz te zien.

null Beeld anp
Beeld anp

Weer minder bezoekers voor Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft te maken met een dalende lijn qua bezoekersaantallen, al is het verschil klein. Dit jaar ontving het museum 2,16 miljoen mensen, terwijl in 2016 nog 2,2 miljoen kunstliefhebbers in het Rijks werden geteld - en het jaar daarvoor 2,35 miljoen.

Wel ontving het Rijks een stuk meer schoolkinderen. 6400 klassen namen een kijkje in het museum, dat zijn er 400 meer dan in 2016.

De feestelijke ontvangst van de 10 miljoenste bezoeker sinds de heropening in 2013 ziet museumdirecteur Taco Dibbits als een van de hoogtepunten van dit jaar.

Haarlemmer Stefan Kasper (33) mocht in juni de nacht doorbrengen in een bedje voor de schutters van Rembrandts Nachtwacht. Hij rende de hele nacht door de Eregalerij en nam eindeloos selfies.

Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum heeft dit jaar in totaal 475.000 bezoekers getrokken, verdeeld over verschillende locaties. Dat is minder dan vorig jaar, toen het totaal uitkwam op 495.000 bezoekers.

Populair dit jaar waren de tentoonstelling over het bekende ontwerpduo Puck en Hans en de tentoonstelling '100 jaar Schiphol', net als de expo met Het Rembrandthuis over Ferdinand Bol en Govert Flinck.

De primaire locatie van het museum aan de Kalverstraat trok 202.000 bezoekers (tegenover 200.000 in 2016). Amsterdam Museum toont verder werken uit de collectie in Museum Willet-Holthuysen en het Cromhouthuis - deze locaties ontvingen juist enkele duizenden bezoekers meer dit jaar.

Minder bezoekers waren er voor de tentoontstelling 'Hollanders van de Gouden Eeuw' van het Amsterdam Museum die sinds november 2014 in de Hermitage staat: 175.000 bezoekers, tegenover een recordaantal van 204.000 in 2016.

Volgend jaar presenteert het Amsterdam Museum een tentoonstelling over 50 jaar Paradiso en een programma rond vrouwen in de Nederlandse geschiedenis.

Het Rembrandthuis

Museum Het Rembrandthuis heeft een topjaar gedraaid. Ruim 265.000 bezoekers wisten het museum te vinden, tegen 249.000 vorig jaar.

In het het museum waren afgelopen jaar enkele succesvolle tentoonstellingen te zien, zoals 'Rembrandt en Jan Six. De ets en de vriendschap' en de huidige expositie 'Ferdinand Bol en Govert Flinck - Rembrandts meesterleerlingen'.

In 2018 zijn er weer enkele nieuwe presentaties te vinden in het voormalige woonhuis van de beroemde schilder en in het najaar komt er een tentoonstelling over Rembrandt en de Franse avant-garde.

Het museum heeft ook grote verwachtingen van 2019, aangezien het dan 350 jaar geleden is dat Rembrandt stierf. Hier wordt op veel plekken in Nederland bij stilgestaan.

Links: Govert Flinck, Zelfportret, ca. 1640. Rechts: Ferdinand Bol, Zelfportret, leunend op een balustrade, ca. 1647. Beeld Amsterdam Museum
Links: Govert Flinck, Zelfportret, ca. 1640. Rechts: Ferdinand Bol, Zelfportret, leunend op een balustrade, ca. 1647.Beeld Amsterdam Museum

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum sluit 2017 af met een nieuw record van 2,26 miljoen bezoekers.

Daarmee is het naar eigen zeggen het best bezochte museum van Nederland. Een jaar eerder trok het museum nog bijna 2,1 miljoen bezoekers.

"Deze mijlpaal toont aan dat Van Gogh nog altijd ontelbare mensen uit de hele wereld inspireert. Dat is fantastisch," zegt Axel Rüger, directeur van het museum.

Vorig jaar was het Rijksmuseum, met 2,2 miljoen bezoekers, het best bezochte museum van Amsterdam. Het museum kan nu nog niet aangeven of ze minder bezoekers van het Van Gogh hebben ontvangen. De cijfers van dit jaar worden eind deze week verwacht.

Veel aandacht ging dit jaar uit naar de presentatie van de twee teruggevonden schilderijen die eind 2016 opdoken in Napels en de tentoonstellingen Prints in Paris 1900, Nederlanders in Parijs 1789-1914 en Van Gogh, Rousseau, Corot: In het bos.

Het aantal Nederlandse bezoekers liet het afgelopen jaar een opvallende stijging zien van bijna 25 procent tot 350.000. Ook het aantal bezoekers uit China en Zuid-Korea nam fors toe. De meeste buitenlandse bezoekers kwamen uit de Verenigde Staten, Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.

Lees ook: Waarom niemand klaagt over de drukte in het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum in Amsterdam. Beeld anp
Het Van Gogh Museum in Amsterdam.Beeld anp

Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam verwacht dit jaar een half miljoen bezoekers te verwelkomen. Vorig jaar trok de dependance van de Sint-Petersburgse Hermitage nog 468.000 bezoekers.

De groei is vooral te danken aan de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage, maakte het museum donderdag bekend.

Hollandse Meesters toont werken uit de tsarencollectie van Rembrandt en zijn tijdgenoten, waarvan er veel na aankoop door de Russische vorsten niet meer in Nederland zijn geweest. De expositie trok in de openingsmaand ruim 50.000 bezoekers, iets wat sinds 2010 al niet meer was gebeurd in de Hermitage Amsterdam. Ook de tentoonstelling over het lot van de laatste tsaar, 1917: Romanovs & Revolutie, trok veel bekijks.

Tot op heden was 2010 het succesvolst in termen van bezoekersaantallen. In dat jaar trok de Hermitage Amsterdam ruim 630.000 bezoekers.

En de cijfers van vorig jaar?

Hoeveel bezoekers ontvingen de Amsterdamse musea in 2016? Meerdere musea verbeterden hun record.

Meer over