Zaak tegen Nintendo

AMSTERDAM - Zeven Nederlandse webwinkels eisen voor de rechter toestemming om spelcomputers van Nintendo om te kunnen blijven bouwen, zodat er gekraakte computerspelletjes op gespeeld kunnen worden.

De zeven bieden onderdelen aan waarmee de populaire spelcomputer Wii en de broekzakconsole Nintendo DS gebruikt kunnen worden om gekraakte games of video's af te spelen.

In maart stuurde Nintendo brieven naar zeker twintig webwinkels die zogeheten 'modchips' voor de Wii en 'flashcards' voor de DS verkopen. Sommigen verkopen ook spelcomputers waar die onderdelen al in zijn verwerkt.

Nintendo eiste in de brief dat de winkels zouden stoppen met de verkoop, omdat de onderdelen inbreuk maken op patenten en octrooien van het Japanse bedrijf. Een aantal winkels heeft dat inmiddels gedaan.
Zeven andere webwinkels slaan nu terug. Ze vinden dat ze met hun onderdelen de Wii en DS juist verbeteren en dat ze alle recht hebben de onderdelen te verkopen. Wat de koper er vervolgens mee doet, is diens verantwoordelijkheid.

Volgens hun advocaat, Cyril van der Net van het Amsterdamse Solv, is het aanbieden van flashcards en modchips gewoon toegestaan. "Flashcards en modchips stellen consumenten in staat de mogelijkheden van hun Wii en DS met volstrekt legale gebruiksmogelijkheden uit te breiden." Dat dan ook illegale kopieën gespeeld kunnen worden, doet daar volgens hem niets aan af.

Met het ombouwen wordt goed geld verdiend. Bij één van de winkels is een omgebouwde Wii te koop voor 360 euro, terwijl het orgineel apparaat 250 euro kost. Nintendo en diens advocaat willen niet reageren zolang de zaak onder de rechter is. (HET PAROOL)

Foto ANP Beeld
Foto ANP
Meer over