YouTube zet grote namen in voor eigen programma's

Videosite YouTube gaat op korte termijn het aanbod vergroten met 25 uur per dag programma's van eigen makelij. Voor het ontwikkelen van de programma's gaat YouTube te rade bij gevestigde Amerikaanse film- en televisiemakers.

Redactie
CSI-bedenker en producer Anthony Zuiker (links) vorige maand in Las Vegas tijdens een discussie over entertainment naast MediaLink-directeur Michael Kassan. Beeld
CSI-bedenker en producer Anthony Zuiker (links) vorige maand in Las Vegas tijdens een discussie over entertainment naast MediaLink-directeur Michael Kassan.

Het plan wordt betaald uit het ontwikkelingsbudget dat de site afgelopen najaar voor dit doel instelde. Het potje bevat 100 miljoen dollar (75 miljoen euro).

Met de programma's mikt YouTube op de generatie die beter uit de voeten kan met de smartphone dan met de afstandsbediening. De site wil 96 nieuwe YouTube-kanalen opzetten die in wezen een soort homepage moeten worden voor een vaste kern van gevestigde namen uit de entertainmentwereld.

Ruggengraat
De kanalen moeten straks de ruggengraat vormen van het bestaande YouTube-aanbod en kijkers er vaker toe verleiden terug te keren naar de site. YouTube neemt aan dat kwalitatief hoogstaande inhoud ook meer adverteerders zal trekken. Bovendien kunnen de programma's gebruikt worden bij de ontwikkeling van Google TV, het televisieplatform van YouTubes moederbedrijf.

CSI
Voor de nieuwe kanalen zijn televisiegrootheden aangetrokken als CSI-bedenker Anthony Zuiker en Nancy Tellem, voormalig topvrouw van CBS Entertainment. Voor tv-makers moet een deel van de aantrekkingskracht bestaan uit het feit dat ze hun gang kunnen gaan zonder bemoeienis van de grote zenders en productiehuizen. Bovendien kunnen ze in contact blijven met een generatie kijkers die voor hun vermaak allang niet meer uitsluitend afhankelijk zijn van het televisieaanbod.

Meer over