Youssou N'Dour gewond bij rellen in Dakar

De Senegalese zanger en oppositiefiguur Youssou N'Dour is aan zijn been gewond geraakt bij rellen tijdens een bijeenkomst in Dakar, meldt zijn entourage.

Redactie
Youssou N'Dour op de bijeenkomst, voordat hij gewond raakte. Beeld afp
Youssou N'Dour op de bijeenkomst, voordat hij gewond raakte.Beeld afp

De autoriteiten hadden de bijeenkomst verboden en dreven de deelnemers uiteen. 'Youssou N'Dour raakte gewond aan het linkerbeen. Hij is onderzocht door een arts maar wil er geen staatszaak van maken. We zullen er geen verder commentaar over geven', zo zei Charles Faye, adviseur van N'Dours burgerbeweging 'Fekké ma ci boolé' ('Ik ben betrokken').

Bij geweld in de aanloop naar de Senegalese presidentsverkiezingen zijn de afgelopen dagen in Dakar tientallen mensen gewond geraakt. Betogingen tegen een mogelijke derde ambtstermijn van president Abdoulaye Wade vormen de aanleiding voor de onlusten. Ook Cheikh Bamba Dieye, een presidentskandidaat van de oppositie, raakte al gewond bij rellen in Dakar.

In het West-Afrikaanse land zijn al minstens vier mensen omgekomen bij onlusten, sinds het grondwettelijk hof besliste om Wade op 26 februari voor de derde keer tot de presidentsverkiezing toe te laten.

Niet op hem van toepassing
Volgens de grondwet zijn in Senegal slechts twee ambtstermijnen veroorloofd. Maar Wade is van mening dat die regel niet op hem van toepassing is, omdat die aanpassing pas van kracht werd toen hij al een ambtstermijn had uitgezeten. De rechtbank is hem daarin gevolgd.

Dezelfde rechtbank besliste ook dat de kandidatuur van Youssou N'Dour ongeldig is. Naar verluidt kon de 52-jarige zanger niet voldoende geldige handtekeningen verzamelen. In totaal aanvaardde het hof 14 kandidaturen voor het ambt van staatshoofd.

Meer over