Review

Young adult ****

null Beeld

Regie: Jason Reitman
Met: Charlize Theron, Patrick Wilson, Patton Oswalt

In de onvolprezen komedie Juno voerden regisseur Jason Reitman en scenariste Diablo Cody een zwangere tiener op die ondanks haar sarcastische commentaren niet kon verhullen dat ze eigenlijk een hartje van goud had.

In Young adult volgen de filmmakers de nooit volwassen geworden laatdertiger Mavis, die net zo'n grote bek heeft als Juno, maar die bij lange na niet zo sympathiek is. Sterker nog: Charlize Theron zet haar neer als een gemene heks, die na het vastlopen van haar yuppenbestaan in de grote stad terugkeert naar haar provinciedorpje om te proberen haar middelbare schoolliefje in te palmen. Dat de goede man inmiddels gelukkig getrouwd is en pas vader is geworden, houdt haar niet tegen. Juist niet.

De terugkeer van de voormalige schoonheidskoning, die furore maakte als schrijfster van Twilight-achtige jeugdboeken, wordt in haar geboorteplaats bepaald niet toegejuicht. Vooral als blijkt dat Mavis nog net zo'n egocentrisch karakter heeft als vroeger.

De enige die dit wrak van een vrouw serieus neemt is een vroegere klasgenoot, die na een tragisch geweldsincident gehandicapt raakte. Met bijtende humor en nietsontziende eerlijkheid zet komiek Patton Oswalt deze geblutste man neer. De scènes tussen Oswalt en de geweldig acterende Theron bieden briljante staaltjes van verbaal gooi-en-smijtwerk waarin regisseur Reitman excelleert.

In handen van mindere filmmakers zou de bijtende en af en toe zelfs bittere ondertoon al snel tegenstaan. In hun even geloofwaardige als hilarische karakterstudie van Mavis laten Reitman en co zien dat een hoofdpersoon helemaal niet sympathiek hoeft te zijn of te worden. Als ze maar interessant is. En interessant is deze Mavis, die op haar 37ste eindelijk inziet dat ze maar eens moet uitgroeien tot de jong volwassene uit de titel. (Fritz de Jong)

null Beeld
Meer over