Update

YabYum gaat niet meer open

De gemeente en stadsdeel Centrum trokken de vergunning van Yab Yum eind 2007 in omdat het luxebordeel, op papier eigendom van Hennie Vittali, volgens het stadhuis feitelijk in handen is van diens zwager, Hells Angel Harrie Stoeltie. Foto ANP Beeld
De gemeente en stadsdeel Centrum trokken de vergunning van Yab Yum eind 2007 in omdat het luxebordeel, op papier eigendom van Hennie Vittali, volgens het stadhuis feitelijk in handen is van diens zwager, Hells Angel Harrie Stoeltie. Foto ANP

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft luxebordeel Yab Yum terecht gesloten, omdat het gevaar bestond dat de seksclub aan het Singel voor criminaliteit zou worden misbruikt.

Dat oordeelt de Raad van State in het hoger beroep tegen het vonnis waarmee de Amsterdamse rechtbank het intrekken van de vergunningen in november vorig jaar had gefiatteerd. De Raad gaat nog een stapje verder dan de rechtbank, door te stellen dat afdoende aannemelijk is dat de zaak in 1999 onder dwang en tegen een prijs onder de marktwaarde is afgenomen van toenmalige eigenaar Theo Heuft. De raad ziet daarbij ook een belangrijke rol van de Hells Angels.

De uitspraak vormt belangrijke jurisprudentie over toepassing van de wet Bibob (Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur), die overheden de bevoegdheid geeft op te treden tegen uitbaters die hun onderneming voor criminaliteit dreigen te misbruiken. De procedure rond Yab Yum is de eerste grote Amsterdamse zaak bij de Raad. Burgemeester Job Cohen reageerde vanmorgen opgetogen. ''Ik ben ontzettend blij. De uitspraak bevestigt dat wij dat goed, degelijk en zorgvuldig hebben gedaan''.

De gemeente en stadsdeel Centrum trokken de vergunning van Yab Yum eind 2007 in omdat het luxebordeel, op papier eigendom van Hennie Vittali, volgens het stadhuis feitelijk in handen is van diens zwager, Hells Angel Harrie Stoeltie. Andere Hells Angels stonden aan de deur.

Dat de rechtszaken tegen de Hells Angels strandden, achtte de rechtbank in de Bibob-procedure 'niet doorslaggevend'. In de civiele zaak hebben de rechters bovendien vastgesteld dat er wel degelijk aanwijzingen zijn dat de Hells Angels zich schuldig hebben gemaakt 'aan gedragingen die aanleiding konden zijn voor strafvervolging'. (HET PAROOL)

Meer over